Nyhet

Från Sevilla till Zagreb: Senaste nytt på kräftfronten

Publicerad: 31 oktober 2024
Patrik Bohman håller en presentation

SLU Aqua bidrar aktivt till det globala arbetet med att bevara och nyttja sötvattenskräftor. Följ med våra kräftexperter, Lennart Edsman och Patrik Bohman, när de deltar i strategiska möten i Spanien, genomför studiebesök med finska forskare och yrkesfiskare i Hjälmaren och Vättern, samt representerar Sverige på världens största kräftkonferens, som i år hölls i Zagreb.

SLU Aqua bidrog med expertis när Spanien antog ny strategi för bevarandet av den hotade vitklokräftan

I maj i år hölls ett möte i Sevilla med deltagare från alla Spaniens regioner samt från universitet, nationella myndigheter och miljödepartementet. På plats på mötet var Lennart Edsman från SLU Aqua och Sötvattenslaboratoriet. Mötet handlade om att ta fram en strategi för bevarande av landets enda ursprungliga art av sötvattenskräfta, den hotade vitklokräftan, Austropotamobius pallipes, som är en systerart till vår akut hotade flodkräfta här i Sverige. Arbetet med att ta fram strategin har pågått länge men bevarandeprogrammet har mött ett massivt motstånd från det kommersiella fisket av den introducerade amerikanska invasiva arten röd sumpkräfta i södra Spanien. Den arten är liksom vår introducerade signalkräfta bärare av sjukdomen kräftpest som är dödlig för europeiska sötvattenskräftor.

Jag var inbjuden till mötet för att under en dryg timme presentera vårt 25-åriga arbete med åtgärdsprogrammet för flodkräfta i Sverige och i Norden. Jag påpekade att även om det bara är ett dokument på papper, är det absolut nödvändigt att ha ett fastställt åtgärdsprogram för att kunna kräva mer resurser och utföra nödvändiga praktiska åtgärder. Jag gav även tips om hur man skulle arbeta med effektiva metoder som gift och chockkalkning för att utrota invasiva kräftarter och hur man kan begränsa eller stoppa frihandeln med levande kräftor. Jag hoppas att mitt deltagande hjälpte lite. I vilket fall som helst skrev den spanske miljöministern slutligen under strategin för bevarandet av vitklokräftan den 19 september, berättar Lennart.

SLU Aqua välkomnade finska forskare och yrkesfiskare för kunskapsutbyte om kräftfiske

I augusti välkomnade Patrik Bohman och Lennart Edsman från SLU Aqua en grupp forskare och yrkesfiskare från Finland för en studieresa till Vättern och Hjälmaren. De var intresserade av att lära sig mer om de redskap och metoder som används i yrkesfisket efter signalkräfta i Sverige, och jobbar bland annat med att ta fram en sorteringsrist för att snabbt sortera bort kräftor under minimistorlek direkt på båten.

Under studiebesöket följde vi med fiskaren Rolf Gustavsson ut för att lyfta och vittja kräftburar på ett guppigt Vättern. Gruppen fotograferade och diskuterade redskap som sorteringsrist och lindragare, metoderna för att ta hand om fångsten samt ytterligare detaljer i utrustningen. Redan på eftermiddagen beställde en av deltagarna 100 mjärdar av den typ som de flesta yrkesfiskarna på Vättern använder, för vidare leverans till Finland. Förhoppningsvis fick han rabatterat pris, säger Lennart.

Gruppen fick även besöka Hans Johansson som är yrkesfiskare i Hjälmaren.

Hans bjöd på lunch och demonstrerade hur han och hans son fiskade kräftor i sjön och en hel del tips och goda råd utbyttes ömsesidigt. Diskussionerna handlade också, förutom om kräftor, om det gemensamma intresset för fisket efter fisk, fortsätter Lennart.

När studiebesöket var över följde Lennart de finska vännerna till finlandsbåten vid Stadsgården i Stockholm och vinkade av dem.

Alla var mycket nöjda med resan och utbytet och planerna på en svensk studieresa till Saimaa nästa år har redan börjat, avslutar Lennart.

Unga talanger och nya spännande metoder i fokus på årets kräftkonferens – SLU Aqua på plats i Zagreb

Vartannat år samlas världens alla kräftintressenter när det gäller sötvattenskräftor till en internationell konferens. I september arrangerades kräftkonferensen i Zagreb, Kroatien, med drygt 220 deltagare från världens alla hörn. Allt från forskare, förvaltare och fiskare till odlare och handläggare. På plats fanns SLU Aquas Patrik Bohman och Lennart Edsman.

Jag fick hålla inledningsanförandet om kräftsituationen i Fennoskandia med kräftans roll som hotad, invasiv, mytomspunnen, traditionsbärare, kommersiell, välsmakande och ekologiskt central i sötvatten. Jag höll även en presentation om problemet med dvärgbestånd, berättar Lennart.

Mina presentationer handlade om projektet att ta fram bästa metodik för miljöDNA och kräftor och hur man uppskattar populationstäthet med dykinventering och med hjälp av undervattensfarkoster. Jag hade även en poster om hur man spårar kräftor i Vättern med akustisk telemetri, berättar Patrik.

Konferensen bjöd på drygt 100 presentationer under fem dagar samt två exkursioner och en stadsrundtur.

 Det som imponerade på oss var hur nya molekylära metoder som eDNA, metabarcoding och genomik används flitigt i studierna. Men det som imponerade mest var den höga kvalitén på föredragen som hölls av studenterna jämfört med de som hölls av de seniora forskarna. Priset för bästa föredrag gick följdriktigt till en helt nybakad mastersstudent som inte ens visste om hon skulle fortsätta med att doktorera, avslutar Lennart.


Kontaktinformation

Lennart Edsman, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
lennart.edsman@slu.se, 070-510 36 43

Patrik Bohman, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
patrik.bohman@slu.se, 010-478 42 17