Nyhet

Ny projektledare ska vässa verktyget SKOGSSKADA

Publicerad: 08 juni 2023
Porträttfoto av en kvinna med glasögon framför en blommande häck. Foto.

Helena Hallqvist är ny projektledare på SKOGSSKADA i uppdrag av SLU Skogsskadecentrum. Hon ska samordna och driva processen att förnya SKOGSSKADA, ett verktyg för att identifiera och rapportera skogsskador på nätet. Helena kommer att uppdatera plattformens innehåll och modernisera utseende så att det blir lättare att använda och lockar till sig nya grupper. ”Ju fler skogsskadespejare därute desto bättre!”

Helena kommer närmast från institutionen för ekologi på SLU i Uppsala där hon utfört analyser i olika projekt med fokus på skogsskadeinsekter sedan 2008. Den 1:a juni började hon som projektledare på SKOGSSKADA.

– Det känns väldigt roligt att vara med och utveckla SKOGSSKADA eftersom jag tycker det är ett bra verktyg. Men det har potential att bli ännu bättre! Verktyget är något föråldrad och behöver verkligen en uppdatering, säger Helena.

– Rapporterna som kommer in till SKOGSSKADA är bra både för skogsskadeforskning och andra som värnar om skogen. De ökar chansen att upptäcka utbrott tidigt och möjligheter att sätta in åtgärder i tid blir större.

– Min förhoppning är att rapporteringen kommer upplevas enklare för alla som rapporterar idag och därmed gör att man rapporterar oftare. Kanske till och med nya grupper kan lockas att använda verktyget. Ju fler skogsskadespejare därute desto bättre!

Helena har huvudansvar för att driva processen med att definiera hur verktyget ska fungera så att den möter de krav och önskemål som användarna har. Processen sker i samarbete med experter på skogsskador på SLU, IT-personal, SLU:s samverkanslektorer, Artdatabanken och Skogsstyrelsen.

Fakta:

SKOGSSKADA är ett verktyg för att identifiera och rapportera skogsskador på nätet. Det omfattar skador orsakade av svampar, insekter, vilt och väderförhållanden som till exempel frost eller torka. Målet är att öka kunskapen om skador på träd och skog bidra till att utveckla metoder och strategier för att minska skador. Det här kan du göra i SKOGSSKADA:

  • Rapportera in skogsskador på mobil, platta eller dator genom att logga in eller som gäst. Alla rapporter är välkomna och granskas och läggs sedan till i en databas.
  • Diagnosticera - ta reda på vad om orsakat skadan genom att göra ett antal val (som till exempel trädslag eller typ av skadegörare) i verktyget.
  • Skadebeskrivningar - sök bland flera hundra olika skadebeskrivningar. Varje skadeorsak beskrivs med text och bild. Utbredning, biologi och skoglig betydelse belyses.
  • Kartor och tabeller - Du kan söka information om inrapporterade skador och visa dem i tabeller eller på en karta. Kartor och tabeller kan laddas ner.

Dessutom finns information om säsongens särskilt omfattande skador, nyheter och tips.

Se verktyget SKOGSSKADA här.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

helena.hallqvist@slu.se, 018-67 22 86, 0734-19 83 27