SLU-nyhet

Nytt projekt ska studera fosforns kretslopp i landekosystem

Publicerad: 08 maj 2023
sex personer framför ett bord. Porträtt.

Det nya projektet PHOSYCLE startade i januari. Det var förra året som professor Marie Spohn vid SLU tilldelades ett av de mest prestigefyllda forskningsanslagen i Europa, European Research Councils Consolidator Grant. Projektet ska undersöka fosfors kretslopp i landekosystem.

I sitt nya projekt PHOSCYCLE ska Marie Spohn och hennes team utveckla en ny metod för att studera omsättningen av organiskt fosfor i marken. Denna metod kommer göra det möjligt att ge svar på sedan länge obesvarade frågor om fosforns kretslopp i landekosystem. Det är viktigt eftersom fosfor begränsar betydelsefulla processer i många ekosystem, såsom växters tilväxt.

-Jag är väldigt glad att projektet äntligen har påbörjats, säger Marie Spohn.

I dagsläget är kunskapen om fosforns kretslopp begränsad, bland annat på grund av metodologiska utmaningar. Projektet syftar till att övervinna dessa utmaningar och kvantifiera återvinningen av fosfor i ekosystemen.

Kunskapen i PHOSCYCLE kommer att få betydelse för hållbar användning av fosfor och för att bibehålla markens bördighet.

Projektet pågår till september 2027.

Läs mer om PHOSCYCLE på EU-kommissionens webbsida

PHOSCYCLE logotyp

 

Ingressbild: PHOSCYCLE:s projektteam under kick-offen. Foto: Amanda Öberg, SLU.