SLU-nyhet

Lyckad utbildning av WIO Symphony i Mombasa

Publicerad: 27 november 2023
En person står framför en powerpointpresentatation

Vi träffar Agnes Olin och Edmond Sacre som nyligen besökt Mombasa i Kenya. Besöket är en del av projektet WIO Symphony – ett webbaserat verktyg som hjälper till att analysera de kumulativa (sammanlagda) miljöeffekterna av mänskliga aktiviteter och resultatet av olika havsförvaltningsscenarier i västra Indiska oceanen (WIO).

For English, please change language at the top of the page.

Under fem dagar deltog Agnes och Edmond i workshopen "Capacity Development Workshop on Marine Spatial Planning Tools and Information Management in the Western Indian Ocean Region". Workshopen organiserades av Nairobikonventionen i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten. Deltagarna i workshopen kom från bland annat Seychellerna, Kenya, Sydafrika, Tanzania, Mocambique, Madagaskar, Somalia, Mauitius och Komorerna.

Ed och jag deltog som representanter för SLU. Vi var med och hjälpte till med träning i att använda WIO Symphony och hur verktyget kan uppdateras med nya och bättre data. Målet från vår sida är att öka användningen av verktyget och att bidra till att verktyget kan underhållas och uppdateras lokalt, utan hjälp från Sverige, säger Agnes Olin som är forskare inom områdesskydd och havsplanering på SLU Aqua.

– En gemensam nämnare hos alla länder i WIO är deras beroende av och nära anknytning till havet. Havet ger inkomst och försörjning till många i regionen. Vi hoppas att WIO Symphony ska hjälpa dessa länder att utvecklas hållbart, så att den magnifika biologiska mångfalden i regionen bevaras och så att havets resurser kan bidra till ekonomisk tillväxt för nuvarande och kommande generationer, säger Edmond Sacre som är miljöanalysspecialist på SLU Aqua.

– Det har varit mycket intressant att få insikt i hur dessa länder arbetar med havsplanering i ett helt annat ekosystem och under mycket olika förhållanden än vi har i Sverige, avslutar Agnes.

Gruppbild över samtliga deltagare från workshopen
Agnes och Ed tillsammans med samtliga deltagare från workshopen i Mombasa.

Kort film om WIO Symphony

Klicka på PLAY för att starta videon.

Fakta:

WIO Symphony kan visualisera effekterna av olika påfrestningar på marina ekosystem och hjälpa förvaltare att planera havsområden. SLU Aqua har varit mycket involverat i utvecklingen av verktyget och lanserade det tillsammans med samarbetspartners vid Western Indian Ocean Marine Science Association Symposium i Sydafrika i oktober 2022.


Kontaktinformation

Agnes Olin, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, SLU
agnes.olin@slu.se, 010-478 41 29, 076-126 80 69  

Edmond Sacre, miljöanalysspecialist
Institutionen för akvatiska resurser, SLU
edmond.sacre@slu.se,
010-478 41 76.