SLU-nyhet

SLU hjälper den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet i utvärderingen av mikrober för säker användning i livsmedelskedjan

Publicerad: 19 februari 2020
Sojabönor på ett fält under en blå himmel, foto.

CBC-forskaren Ingvar Sundh har blivit inbjuden att fortsätta i EFSA:s (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) arbetsgrupp som bedömer säkerheten hos mikroorganismer som används i livsmedelskedjan. Den nya mandatperioden löper mellan åren 2020–2022.

Gruppen uppdaterar regelbundet en lista, QPS (Qualified Presumption of Safety of microorganisms, som kan översättas till ”kvalificerat antagande om säkerhet för mikroorganismer”). Listan innehåller arter av mikroorganismer som anses vara relativt säkra för användning i livs- och fodermedelskedjan. Nya kandidatorganismer under utvärdering för användning inom biologiskt växtskydd bedöms enligt QPS säkerhetskriterier.

– Det är värdefullt att mikrobiella bekämpningsorganismer kan erhålla QPS-status och därmed få bekräftat att de är relativt säkra. Till exempel kan bakterien Pasteuria nishizawae, som parasiterar nematoden Heterodera glycines som orsakar cystbildning hos sojabönor, användas för att få bukt med sjukdomen och har lagts till QPS-listan, säger Ingvar Sundh.


Kontaktinformation

Porträttfotografi av en man.Ingvar Sundh

Professor på institutionen för molekylära vetenskaper
+46 (0)18-673208
ingvar.sundh@slu.se
CV-sida