SLU-nyhet

Lurvig kalv sätter forskningen i rampljuset

Publicerad: 27 februari 2020
En nyfödd kalv med ovanligt lång päls vilar på hö

En lurvig tjurkalv som nyligen föddes på Björketorps gård i Ronneby är av stort intresse för ett pågående forskningsprojekt om hårtillväxt. Detta har uppmärksammats i många svenska nyhetskanaler.

Gabriella Lindgren, forskare vid Institutionen för husdjursgenetilk, deltar i ett forskningsprojekt som kartlägger vilka gener som styr och reglerar härtillväxten hos Islandshästar och andra hästraser. Syftet med studien är att i förlägningen bidra med nya kunskaper om vad som orsakar håravfall och skallighet hos människan.

Den nyfödda kalven i Blekinge är täckt av en lurvig päls som är 40 millimeter längre än en normal päls hos en kalv. Gabriella Lindgren misstänker att kalven har väldigt många hårsäckar och väntar med spänning på prover från djuret som hon ska analysera.

P4 Blekinge var först med rapporteringen, efter det skrev bland annat UNT, Aftonbladet och SvD om hur den lurviga kalven kan hjälpa till i forskningen. Gabriella Lindgren har också varit med i P4 Extra och TV4.