Nyhet

Ett riktigt skitår – eller?

Publicerad: 08 december 2020

Nu gäller det att välja hur man nalkas det nya året. Trots en oväntad och förödande pandemi har lantbruk och övriga gröna näringar stått pall. God skörd och bra priser på flera viktiga produkter är positiva tecken att ta med sig in i 2021. Summera, fundera och planera för ditt företagande kommande år - och var stolt det du åstadkom under året som gick!

Det finns många som beskriver 2020 som ett förfärligt år, ett ”annus horribilis”, för att travestera den engelska drottningen. Det är naturligtvis sant när vi tänker på det som hänt och som händer som en konsekvens av coronapandemin.

På andra plan visade sig 2020 även bjuda på betydligt ljusare sidor. Ur det kaos som coronaviruset skapade har det väckts en del insikter. De gröna näringarna har stått pall.

Tidigt fanns det en oro för hur det skulle fungera med säsongsarbetarna till jordgubbsodlingen, oro för hur djurskötare och andra lantarbetare skulle ta sig genom ett stängt Europa till Sverige. Det fanns också en oro för om det globala livsmedelssytemet skulle hänga ihop när det krånglade i Kina och lastbilarna stod stilla i Europa. Skulle gödningen och reservdelarna komma fram? Det gjorde de.

Tomma hyllor som följd av hamstring triggade medvetenheten hos konsumenten om att det är en vits med en produktion som finns i närheten. Till detta kan vi lägga en god skörd och bra priser på flera av de viktiga produkterna. Det visar sig nu i lantbrukets egen ”rapportflod” nu här på senhösten.

  • Lantbrukets lönsamhet 2020, från Ludvig & Co, pekade på ökande efterfrågan och stabil resultatutveckling i lantbruksföretagen.
  • Landshypoteks Lantbrukspanel studerade drivkrafter och orosmoln. Panelen pekade på de viktiga drivkrafterna i glädjen att utveckla sitt företag inom jord och skog. Men konstaterade att äganderätten är ett orosmoln.
  • Grönt näringslivsindex från LRF lyfte fram en tydlig framtidstro i stora delar av näringen. Särskilt framgångarna och den positiva stämningen inom trädgårdsbranschen väckte uppmärksamhet.

Till och med Jordbruksverkets sektorkalkyl visade upp positiv utveckling och prognos 2020. Med både ökat produktionsvärde och företagsinkomst.

Om nu inte alla känner igen sig så ska man komma ihåg att Sverige är ett avlångt land och att skillnaderna i förutsättningar mellan olika delar och mellan företag i olika branscher är stora. Störst är skillnaden mellan olika företags mål för verksamheten, för lönsamhet, vilket liv man vill leva och hur man vill att det ska se ut om 10 år.

Passa nu på att summera året och fundera på om verksamheten i ditt företag har levererat och gör att du kan nå dina mål. Planera för kommande år och sätt nya mål. Fundera på dina drivkrafter och vad det är som gör ditt företagande värt insatsen. Det är mycket som ser positivt ut just nu. Se till att ta vara på det och använd det i planerna framåt. God Jul och Gott Nytt År!

Per Hansson, verksamhetsledare SLU Kompetenscentrum företagsledning