SLU-nyhet

Matforskaren Elin Röös nominerad till Årets miljöhjälte

Publicerad: 14 oktober 2020
Foto av Elin Röös

SLU-forskaren Elin Röös som forskar kring hållbar matproduktion och matens miljöpåverkan är en av åtta nominerade till WWF-priset Årets miljöhjälte 2020.

Totalt har åtta personer nominerats i tre olika kategorier: Biologisk mångfald, ekologiska fotavtryck/klimat samt ung miljöhjälte. Elin Röös är nominerad i kategori ekologiska fotavtryck/klimat och motiveringen lyder:

”Elin Röös har ett starkt engagemang för ett mer hållbart livsmedelssystem. Hon har gått långt utanför vad som krävs av en forskare för att driva frågan om matens miljöpåverkan, och är en mästare på att formulera sig så att alla förstår. Elins barndomsdröm var att bli bonde och hon brinner för att sprida budskapet om hur maten kan påverka vår planet – oavsett om det sker via en TV-intervju eller en forskningsrapport."

Vinnarna i de tre kategorierna tillkännages den 23 oktober och får motta sina diplom vid en digital ceremoni på WWF:s höstmöte, i närvaro av kung Carl XVI Gustaf.

Läs om alla de nominerade i pressmeddelandet från WWF

Läs mer om Elin Röös och hennes forskning här

Elin Röös - forskarporträtt

Sidansvarig: futurefood@slu.se