SLU-nyhet

Arvsmassa analyseras för effektivare växtskydd

Publicerad: 06 september 2018

Att förstå genetiken hos mikroorganismer som t ex svampar är viktigt för att få en ökad förståelse för de mekanismer som ger ett effektivt växtskydd. Magnus Karlsson och en kollega arrangerade en session i ämnet på en internationell mykologisk kongress i Puerto Rico.

Nya tekniker för storskalig analys av hela arvsmassan hos mikroorganismer har revolutionerat vår förståelse av genetiken bakom komplexa egenskaper. Denna ökade förståelse har viktiga bioteknologiska tillämpningar inom medicin, miljöteknik och lantbruksproduktion, och biologisk bekämpning av sjukdomar på lantbruksgrödor är inget undantag.

De senaste årens oerhörda framsteg vad gäller analyser av arvsmassan hos svampar som används för biologisk bekämpning har resulterat i en kraftigt ökad förståelse för de mekanismer som resulterar i effektivt växtskydd.

Talare med lång erfarenhet av biologisk bekämpning

De här mekanismerna bakom ett effektivt växtskydd var temat för en session som organiserades av CBC:s Magnus Karlsson tillsammans med en kollega från Österrike, på den Internationella mykologiska kongressen i Puerto Rico i juli i år. Bland talarna märktes professorerna Susanne Zeilinger och Enrique Monte, båda med lång erfarenhet av arbete med biologisk bekämpning.

– Den efterföljande diskussionen blev verkligen jätteintressant och uppskattad. Jag vet att den resulterade i många nya kontakter forskare emellan, säger Magnus Karlsson.