SLU-forskning om hållbar livsmedelsproduktion i The Guardian

Den engelska dagstidningen The Guardian har publicerat ett reportage om lantbrukaren Adam Arnesson som driver sin produktion i en hållbarare riktning. Framstegen har mätts och utvärderats i två forskningsprojekt vid SLU.
Adam Arnesson har till exempel ökat odlingen av havre och andra växter avsedda att ätas av människor, på bekostnad av att odla foder till djur för att få kött och mjölk. Havren köps av det skånebaserade företaget Oatly och blir till havremjölk.
Ett av forskningsprojekten visar, vilket The Guardian också uppmärksammat i sin artikel, att Adam Arnesson på ett år med ökad havreodling har producerat dubbelt så många kalorier avsedda för människor per hektar, och samtidigt halverat klimatpåverkan för varje kalori som producerats.
De SLU-forskare som är knutna till forskningsprojekten
- Elin Röös (projektledare), institutionen för energi och teknik
-
Mikaela Patel, institutionen för husdjurens utfodring och vård
-
Elin Slätmo, institutionen för stad och land
-
Klara Fischer, institutionen för stad och land