SLU-nyhet

Rådgivningen och SLU diskuterar ökad samverkan

Publicerad: 04 maj 2017

Ökad samverkan mellan SLU och rådgivningsbranschen är ett viktigt led i arbetet för att uppnå livsmedelsstrategin. Under ett möte i Uppsala diskuterade företrädare för rådgivning och akademi möjligheter och lösningar inför framtiden.

Det var Branschrådet för Lantbrukets Rådgivningsföretag som i slutet av april bjöd in företrädare för SLU till ett seminarium med rubriken ”Hur ska rådgivningsföretagen och SLU samverka för att uppnå livsmedelsstrategin?” Under några timmar diskuterades hur rådgivningsföretagens och SLU:s arbete påverkas av den framlagda strategins villkor.

Från Branschrådet deltog styrelsens medlemmar med bland andra ordförande Ulrik Lovang från Lovang Lantbrukskonsult och Jesper Broberg, förbundsdirektör Hushållningssällskapens förbund. SLU representerades av bland annat vice rektor Erik Fahlbeck, dekan Håkan Schroeder samt samverkanslektorer från universitetet och forskare.

– Det blev en mycket positiv diskussion, som handlade om ökat samarbete i undervisning och planeringen av nya utbildningar men även om möjligheten för rådgivare att bli industridoktorander, säger Peter Lundqvist, verksamhetsledare för KCF och moderator för dagen. En anledning till önskemålet om ökad samverkan är det behövs duktiga rådgivare men för få utbildas. Bristen märks även hos myndigheter och kommuner som behöver kunnig personal i handläggningen av lantbrukets ärenden.

Arbetet med samverkan mellan rådgivningsbranschen och SLU kommer att fortsätta. Gruppen arbetar vidare i form av ett nätverk eller forum för utveckling av samverkan.