SLU-nyhet

Forskningsmedel för projekt om tidig upptäckt av främmande arter

Publicerad: 04 december 2017
Tre provrör, varav en med grönt innehåll. Foto.

Stina Drakare har tilldelats medel från Stiftelsen Oscar och Lili Lamms Minne för ett forskningsprojekt om tidig upptäckt av främmande arter.

Främmande invasiva arter är ett stort problem i många akvatiska ekosystem. För att effektivt kunna motverka problemen är det viktigt att upptäcka etablering av nya arter så tidigt som möjligt. Att upptäcka främmande arter kan dock vara svårt, speciellt när det rör sig om mikroskopiska organismer.

Ett exempel på en mikroskopisk främmande art som ställer till problem är cyanobakterien Cylindrospermopsis raciborskii, som har sitt ursprung i tropiska sötvatten, men som på senare tid observerats så långt norrut som Polen och Tyskland.

Målet med projektet är att utveckla metoder för att kunna förutse och tidigt upptäcka nya potentiellt invasiva mikroorganismer i och runt Östersjön. Möjligheten för Cylindrospermopsis raciborskii att överleva i svenska vatten, dess nuvarande utbredning och dess påverkan på inhemska arter kommer studeras med hjälp av modellering, DNA-metoder och laboratorieexperiment.