5 maj

Digitalt

Småskalig och lokal livsmedelsproduktion för bättre samhällsberedskap? Panelsamtal under Landsbygdsveckan

seminarier, workshops |

Vilket värde har lokal hantverksmässig matproduktion i ett beredskapsperspektiv? I ett digitalt panelsamtal arrangerat av SLU Centrum för biologisk mångfald, Civilförsvarsförbundet, Eldrimner (nationellt resurscentrum för mathantverk) och Sametinget sätter vi ljuset på frågan om småskalig matproduktion och hur det kan vara en resurs i kristider.

Vilken roll har lokal småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion för beredskapen? Det är ämnet för ett panelsamtal den 5 maj under Landsbygdsveckan. 

Tätt knutet till temat är frågan: Vad är traditionell kunskap och vilka värden har den? Det kommer också att diskuteras under detta kvällsseminarium. Lokal och traditionell kunskap är den folkliga erfarenhetsbaserade kunskap som förs vidare från generation till generation genom praktiskt brukande av naturen och de biologiska naturresurserna. Det handlar om att det finns kunskap om att förhålla sig till, använda, och hållbart bruka naturen, hos vissa människor som ofta tillhör lokalsamhällen eller urfolk. I sammanhang där man talar om mathantverk och traditionell kunskap, säger man att kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. 

Samtalet inleds med några korta presentationer som följs av ett samtal om småskalig, lokal livsmedelsproduktion och dess roll i samhällsberedskap. Detta åtföljs av ett samtal om vad som behövs för att främja detta på landsbygden.

Arrangörer: SLU Centrum för biologisk mångfald, Civilförsvarsförbundet, Eldrimner (nationellt resurscentrum för mathantverk), Sametinget. Seminarium inom Landsbygdsveckan. (Länk till Landsbygdsveckan).

Tid: 5 maj, 18.30-20.00

Seminariet är utan kostnad.

Fakta

Tid: 2025-05-05 18:30 - 20:00
Ort: Digitalt
Arrangör: Civilförsvarsförbundet och Eldrimner (nationellt resurscentrum för mathantverk), Sametinget och SLU centrum för biologisk mångfald
Pris: Utan kostnad
Mer information:

Läs mer på landsbygdsveckans webbplats. Där finnns uppgifter om hur du deltar. (länk till Landsbygdsveckan).



Kontaktinformation

Håkan Tunón, föreståndare, SLU Centrum för biologisk mångfald
Institutionen för stad och land, Avdelningen för statsvetenskap och naturresursförvaltning
hakan.tunon@slu.se+4618-672591, +460703615010