Vilket värde har lokal hantverksmässig matproduktion i ett beredskapsperspektiv? I ett digitalt panelsamtal arrangerat av SLU Centrum för biologisk mångfald, Civilförsvarsförbundet, Eldrimner (nationellt resurscentrum för mathantverk) och Sametinget sätter vi ljuset på frågan om småskalig matproduktion och hur det kan vara en resurs i kristider.
Vilken roll har lokal småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion för beredskapen? Det är ämnet för ett panelsamtal den 5 maj under Landsbygdsveckan.
Tätt knutet till temat är frågan: Vad är traditionell kunskap och vilka värden har den? Det kommer också att diskuteras under detta kvällsseminarium. Lokal och traditionell kunskap är den folkliga erfarenhetsbaserade kunskap som förs vidare från generation till generation genom praktiskt brukande av naturen och de biologiska naturresurserna. Det handlar om att det finns kunskap om att förhålla sig till, använda, och hållbart bruka naturen, hos vissa människor som ofta tillhör lokalsamhällen eller urfolk. I sammanhang där man talar om mathantverk och traditionell kunskap, säger man att kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan.
Samtalet inleds med några korta presentationer som följs av ett samtal om småskalig, lokal livsmedelsproduktion och dess roll i samhällsberedskap. Detta åtföljs av ett samtal om vad som behövs för att främja detta på landsbygden.
Arrangörer: SLU Centrum för biologisk mångfald, Civilförsvarsförbundet, Eldrimner (nationellt resurscentrum för mathantverk), Sametinget. Seminarium inom Landsbygdsveckan. (Länk till Landsbygdsveckan).
Tid: 5 maj, 18.30-20.00
Seminariet är utan kostnad.