Foto på en biogasanläggning. I förgrunden gult rapsfält och i bakgrunden vindkraftverk mot blå himmel.
8 maj

Zoom

Biogas stärker och tryggar hållbar svensk energi- och matproduktion

seminarier, workshops |

Biogas och biogödselproduktion bidrar till ett hållbart livsmedelssystem och ökar försörjningstryggheten av mat och förnybar energi. Sverige har stor potential att öka den inhemska produktionen av biogas utan att konkurrera med matproduktionen, vilket skulle innebära flertalet positiva konsekvenser, så som ökad lagring av markkol och minskade utsläpp av växthusgaser.

En ny policy brief från SLU Future Food, framtagen av forskare vid SLU och Linköpings universitet, ger en rad rekommendationer på åtgärder som skulle kunna stärka svensk produktion av biogas och biogödsel. 

Välkommen till ett webbinarium där forskare, biogasproducenter och företrädare för myndigheter, regioner och riksdag diskuterar biogasens roll i ett hållbart livsmedelssystem utifrån policy briefens rekommendationer. Vi kommer beröra utmaningar och möjligheter ökad svensk produktion av biogas och biogödsel samt dess roll under tider av ökat behov av försörjningstrygghet. 

Läs mer om och ladda ner policy briefen "Biogas stärker och tryggar svensk hållbar energi- och matproduktion"

Program

Välkommen!
Annsofie Wahlström, programchef SLU Future Food

Inledning.
Mats Eklund, forskare vid Linköpings universitet och BSRC (Biogas Solutions Research Centre), moderator

Presentation av policy briefen Biogas stärker och tryggar svensk hållbar energi- och matproduktion. 
Maria Westerholm, forskare vid SLU och BSRC 

Reflektioner och egna perspektiv från paneldeltagarna

  • Tom Birgersson, Hagelsrums gård, biogasproducent
  • Carolina Gunnarsson, miljösamordnare Region Kalmar län
  • Rickard Nordin, riksdagsledamot (C)

Moderatorledd paneldiskussion

Frågor från övriga webbinariedeltagare och diskussion

Från webbinariet

Fakta

Tid: 2024-05-08 10:00 - 12:00
Ort: Zoom
Arrangör: SLU Future Food