Fakta
Ort: Zoom
Arrangör: SLU Future Food
Zoom
Biogas och biogödselproduktion bidrar till ett hållbart livsmedelssystem och ökar försörjningstryggheten av mat och förnybar energi. Sverige har stor potential att öka den inhemska produktionen av biogas utan att konkurrera med matproduktionen, vilket skulle innebära flertalet positiva konsekvenser, så som ökad lagring av markkol och minskade utsläpp av växthusgaser.
En ny policy brief från SLU Future Food, framtagen av forskare vid SLU och Linköpings universitet, ger en rad rekommendationer på åtgärder som skulle kunna stärka svensk produktion av biogas och biogödsel.
Välkommen till ett webbinarium där forskare, biogasproducenter och företrädare för myndigheter, regioner och riksdag diskuterar biogasens roll i ett hållbart livsmedelssystem utifrån policy briefens rekommendationer. Vi kommer beröra utmaningar och möjligheter ökad svensk produktion av biogas och biogödsel samt dess roll under tider av ökat behov av försörjningstrygghet.
Välkommen!
Annsofie Wahlström, programchef SLU Future Food
Inledning.
Mats Eklund, forskare vid Linköpings universitet och BSRC (Biogas Solutions Research Centre), moderator
Presentation av policy briefen Biogas stärker och tryggar svensk hållbar energi- och matproduktion.
Maria Westerholm, forskare vid SLU och BSRC
Reflektioner och egna perspektiv från paneldeltagarna
Moderatorledd paneldiskussion
Frågor från övriga webbinariedeltagare och diskussion
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se