Tillgången till säkert dricksvatten hotas av klimatförändringar och en ökad risk för att kemikalier förorenar vattnet. Hur ska dricksvatten produceras i framtiden? Behövs ett nytt kontrollsystem för att upptäcka och hantera riskerna för kemikalier i dricksvatten? Vad säger forskningen?
Dricksvatten är vårt största livsmedel, men befolkningstillväxt, torka och översvämningar som kan väntas i ett förändrat klimat, tillsammans med samhällets höga kemikalieanvändning, hotar tillgången till rent dricksvatten på många platser över hela jorden. I miljön finns tusentals kemikalier som kan utgöra ett potentiellt hot mot dricksvattnet, men dagens kontrollsystem för dricksvatten fokuserar på ett fåtal ämnen. Dagens vattenreningstekniker är i många fall inte heller utformade för att eliminera kemikalier från vattnet. Letar vi efter rätt saker i vattnet – och hur hittar vi dem? Hur ska framtidens vattenrening och kontrollsystem utformas, för att kunna hantera riskerna från kemiska föroreningar? Vilka är erfarenheterna av tidigare incidenter med kemikalier i dricksvatten? Vad säger forskningen och vilka utmaningar står forskningen inför? Introduktion av docent Johan Lundqvist och prof. em. Agneta Oskarsson följt av paneldiskussion.
Medverkande:
- Johan Lundqvist, docent, SLU Biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap / Farmakologi och toxikologi
- Agneta Oskarsson, professor em, SLU Biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap / Farmakologi och toxikologi
- Maria Knutson Wedel, rektor, SLU
- Göran Enander, landshövding, Uppsala län
- Maria Gardfjell, vice ordförande, Riksdagens miljö- och jordbruksutskott
- Pär Dalhielm, vd, Svenskt Vatten
- Daniel Hellström, chef för kvalitet och utveckling, Norrvatten
För kännedom
Fotografering kan komma att ske, med syftet att i SLU:s olika kommunikationskanaler beskriva universitetets verksamhet. Om du INTE vill vara med på bild måste du meddela fotografen detta på plats.