Nyhet

Övningsbok i lantbruksekonomi

Publicerad: 29 april 2025

Vill du bli bättre på lantbruksekonomi? Fräscha upp gamla kunskaper eller lära dig nytt? Då är Övningsbok i lantbruksekonomi något för dig. Här samlas 20 års erfarenheter från undervisning inom driftsplanering och lantbruksekonomi vid SLU i en unik kunskapsbank.

Det är Samuel Bäckelin, projektledare vid för Kunskapsnav företagsledning och entreprenörskap som sammanställt och utvecklat det omfattande materialet. 

- Vi har gjort övningsboken för att sammanställa och tillgängliggöra kunskap och utbildningsmaterial för en bredare målgrupp. Materialet är skapat av Hans Andersson, professor emeritus på SLU som undervisat i lantbruksekonomi och driftplanering i över tjugo år, berättar Samuel Bäckelin.

Boken innehåller räkneuppgifter och tentamensfrågor med lösningsförslag som använts i undervisning inom lantbruksekonomi och driftplanering de senaste årtiondena på SLU. Preliminärt är boken uppdelad i olika kapitel som behandlar till exempel investeringskalkylering, bidragskalkylering och företagsanalys.

Tillgänglig för alla

Övningsboken är tänkt att stötta studenter och företagare att träna förmågor för beslutsfattande. Boken kommer att användas i undervisning men även finnas tillgänglig för den som vill förbättra eller uppdatera sina kunskaper i lantbruksekonomi. 

 - Vårt mål är att förvalta den kunskapsbank som övningarna och lösningarna utgör och vidareutveckla övningarna så att de är förberedande för de utmaningar som dagens och framtidens lantbruksföretagare möter, säger Samuel Bäckelin.

Testats på studenter

Just nu finns boken endast som ett utkast och arbetet pågår med att samla in användaråterkoppling. Bland annat har delar av innehållet testats på ekonomistudenter på agronomprogrammet. Den färdiga övningsboken kommer publiceras digitalt och vara fritt nedladdningsbar. 

Fakta:

Exempeluppgift från Övningsbok i lantbruksekonomi 

Ett företag producerar 9 000 slaktsvin per år utifrån 3 000 slaktsvinsplatser. Ett helt nytt stall kostar ca 25 000 000 kr (återanskaffningsvärde). Omgångstiden är 122 dagar vilket innebär att det tar 122 dagar innan en ny omgång smågrisar kan sättas in i stallet efter avslutad utslaktning. Stallet förvärvades som ”begagnat” 1/1 2014 till en köpesumma om 3 300 000 kr. Företagaren bedömer att stallet kan drivas i ytterligare 10 år men sedan betraktas anläggningen som utrangerad. Företagaren har inga planer på att bygga ett nytt stall efter 10 år. Årlig underhållskostnad beräknas till 1,5 % av återanskaffningsvärdet. Från affärsredovisningen för de senaste verksamhetsåren har följande information inhämtats men dessutom redovisas följande ”uppdaterade” information: 

Intäkter per levererat slaktsvin 

1 730 

Kostnader (per levererad gris) 

 

Smågris 

770 

Fodersäd 

350 

Koncentrat m.m. 

150 

Veterinärmedicin 

14 

El 

24 

Uppvärmning 

22 

Diverse omkostnader 

14 

Diverse förvaltningkostnader 

12 

Telekommunikation och försäkringar 

5 

 

Arbetsinsatsen uppgår till 0,27 timmar per producerad gris och arbetskostnaden är 240 kr/timme  

  1. Beräkna täckningsbidraget per producerat slaktsvin givet ett realt avkastningskrav om 5 % på allt investerat kapital. Genomsnittsfaktorn vid rörelsekapitalberäkning är 0,5 då all spannmål inköpes på hösten. Bortse från inflation. Vad blir det totala täckningsbidraget från grisproduktionen under ett år då 9 000 slaktsvin produceras? 
  2. Företagaren betraktar detta projekt som en renodlad investering och kräver givetvis avkastning på investerat kapital. Vad blir internräntan på projektet? Hur förklarar du detta resultatmått för företagaren? 
  3. Introduktion av Lean-programmet leder till förbättrade rutiner, ökad leveranssäkerhet beträffande smågrisar samt något högre daglig tillväxt. Omgångstiden beräknas därigenom kunna reduceras till 112 dagar varvid 3,26 omgångar produceras varje år. Foderförbrukningen per producerad gris beräknas dessutom sjunka med 3 %. Vad händer med den årliga vinsten hänförlig till anläggningen? Motivera ditt resonemang och dina antaganden. 

 

Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap är ett projekt finansierat av Jordbruksverket. Projektet drivs av SLU Kompetenscentrum företagsledning vid institutionen för människa och samhälle.