SLU-nyhet

Konstinvigning med Bildmuseet

Publicerad: 31 maj 2024
Skogskonstverk med brädor

Den 19 maj anordnade Bildmuseet i samarbete med Future Forests en utflykt till Vännforsbäck för invigning av ett nytt skogskonstverk.

Konstverket ”Waste waste waste (Spill spill spill)” är skapat av Malin Arnell och Åsa Elzén och ingår i en pågående utställning på Bildmuséet i Umeå.

Under invigningen av verket fick deltagarna ta varsin bit skrotvirke som samlats in från ett lokalt sågverk. Med virke i hand tog man sedan en ceremoniell promenad i skogen, som slutade vid en stor hög med skrotvirke under ett högt tallbestånd. Alla fick där lägga sin egen bit till högen, och bli en del av verket.

Skrotvirket har återförts till skogen som död ved, där det kommer att brytas ned över tid och komma till nytta för flora och fauna. På så sätt stöder det ekosystemet på platsen.

Konstnärerna beskrev sedan motivationen och avsikten med sitt konstverk, följt av en diskussion om vikten av död ved av SLU-lektorn Jörgen Sjögren. Jörgen är koordinator för kompetensområdet Restaureringsekologi.

Evenemanget organiserades tillsammans med ägarna av skogen och det angränsande sommarkaféet Kullar och Klang. ”Waste waste waste (Spill spill spill) är en del av utställningen Åtta grader / Samtida konst om skogen på Bildmuseet, som visas fram till januari 2025.

Relaterade sidor: