SLU-nyhet

SLU deltar vid Kungliga Teknikresan i Nederländerna

Publicerad: 14 maj 2024
Rektor Maria Knutson Wedel på Kungliga Teknikresan.Foto

Rektor Maria Knutson Wedel är under veckan på Kungliga Teknikresa som arrangeras av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA.) Resan går i år till Nederländerna och fokus för besöket är bland annat innovation inom livsmedelsteknologi. I resesällskapet finns även HM Konungen och IVAs preses Marcus Wallenberg.

- Resan ger möjlighet för mig som rektor att besöka olika typer av verksamheter som är av stort intresse för oss på SLU, säger SLU:s rektor Maria Knutson Wedel.  

 Syftet är att svenska företrädare för näringsliv, akademi och offentlig förvaltning ska ta intryck av hur de nederländska värdarna jobbar. På schemat står besök på universitet och teknikföretag, bland annat med fokus på AI, halvledare och livsmedelsteknologi.   

 -Jag ser fram emot att veta mer om hur Nederländerna arbetar med innovation inom livsmedelsproduktion. Universitetet Wageningen är en nära samarbetspartner till SLU och det finns mycket som de gör som vi kan lära oss av, säger Maria Knutson Wedel.

På Wageningen sker forskning inom foodtech, biobaserad produktion, naturvetenskaper och hur de påverka människors livskvalitet

- Vi på SLU har nyligen påbörjat arbetet med att fräscha upp vår strategi. Att då få en rejäl injektion ihop med en bred grupp från IVA och reflektera kring hur Nederländerna gör, är en viktig inspiration till vårt eget arbete, säger Maria Knutson Wedel.  

Fakta:

  • Kungliga Ingenjörsakademin (IVA) har till syfte att skapa mötesplatser för näringsliv, akademi och politik. Förhoppningen är att det ska utveckla samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.
  • IVA har funnits i mer än 100 år och har HM Konungen som högsta beskyddare.

 

Relaterade sidor: