SLU-nyhet

Fisketeam sökes till tonfiskforskning

Publicerad: 08 maj 2024
Forsakare mäter en blåfenad tonfisk på en båt.

Efter att ha varit borta från Svenska vatten i nästan 50 år är nu den blåfenade tonfisken tillbaka. För att bättre kunna bevara och förvalta dessa stora rovfiskar samlar Sveriges lantbruksuniversitet sen några år tillbaka in data om beståndet genom att provta och märka fiskarna med sändare. Nu söker forskarna erfarna fisketeam till årets märkningsprojekt.

– Genom att märka tonfisken får vi kunskap om deras vandringsvägar runt om i Atlanten, samt bättre förståelse för överlevnadsdynamik och lekområdesval. Denna kunskap behövs för att det ska vara möjligt att bättre förvalta och bevara de här fiskarna, säger Gustav Hellström, forskare vid SLU.

SLU söker hjälp av erfarna fiskare för att fånga fisken inför märkning. Fiske för märkning är planerat mellan den 17 augusti och 1 september, under förutsättning att vädret tillåter.

– Skagerrak och Kattegatt har bland de bästa förutsättningarna i världen att studera den blåfenade tonfisken i det vilda. Efter återuppbyggnaden av beståndet av blåfenad tonfisk i Atlanten samlas igen betydande mängder tonfisk under ett antal månader på sensommaren och hösten, säger Andreas Sundelöf, forskare vid SLU.

För att få delta i forskningsfisket ställs höga krav på utrustning, båt och erfarenhet hos deltagande team, eftersom det kan röra sig om mycket stor fisk med vikter upp mot 500 kilo.

Den blåfenade tonfisken är fredad i svenska vatten och för att kunna genomföra forskningen söker projektet dispens för ett skonsamt fiske med sportfiskeutrustning.

Fakta:

Så anmäler du intresse

På sidan slu.se/blafenadtonfisk hittar du anmälningsformulär och mer information om forskningsprojektet.