SLU-nyhet

Älgvandringspublik samlar in pengar till SLU:s älgforskning

Publicerad: 15 maj 2024
Älgkalv.

För sjätte året i rad har SVT direktsänt älgarnas vandring från vinter- till sommarområde. Engagemanget hos publiken är större än någonsin och i år har publiken samlat in nära 84 000 kronor för att stötta älgforskningen som görs vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

[Texten har uppdaterats den 20 maj 2024 med aktuell summa insamlade pengar.]

På Facebook finns en grupp med 72 000 engagerade medlemmar som följer SVT:s sändning Den stora älgvandringen. Tidigare år har det förekommit spontana insamlingar för att köpa fika till SVT-gänget som producerar programmet. I år valde gruppen att också donera till älgforskning vid SLU.

– Genom forskningen ger SLU oss ovärderliga kunskaper om älgarna. Varje år lär vi oss mer tack vare deras engagemang, säger Arne Nilsson, moderator för Facebookgruppen och initiativtagare till insamlingen.

Publiken engagerar sig i forskningen

Insamlingen har skett via Swish och hela 83 910 kronor har kommit in.

– Det är helt fantastiskt! Publikens engagemang för forskningen betyder enormt mycket, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

I Facebookgruppen finns en stor nyfikenhet och medlemmarna delar frikostigt med sig av kunskaper och frågor. Arne Nilsson berättar att många medlemmar som varit med länge har blivit väldigt kunniga och svarar på frågor från nya medlemmar; kunskaperna fortsätter att spridas.

SLU medverkar i gruppen via kontot SLU Natur, en interaktion mellan forskning och allmänhet som Arne Nilsson beskriver som en perfekt symbios:

– Forskarna ger kunskap till tittarna, som i sin tur visar forskarna vilka frågor som är intressanta och identifierar kunskapsluckor. Det är ett unikt exempel på hur forskningsrön kan komma allmänheten till del, öka allmänbildning och förståelse för vår faunas kronjuvel älgen.

Pengarna går till älgforskning i Junseleområdet

Pengarna som älgvandringspubliken samlat in kommer att gå till forskningen som SLU bedriver i området i närheten av inspelningsplatsen. Älgarna som ingår i forskningen har GPS-halsband som samlar in älgarnas positioner och ger oss kunskap om hur älgarna använder landskapet och hur klimatförändringar, väder, markanvändning, jakt och rovdjur påverkar dem.

– Det finns ett väldigt stort intresse för de märkta älgarna i området! Vi kommer att använda pengarna till försommarens kalvkoll, säger Wiebke Neumann, forskare vid SLU och ansvarig för älgforskningen i området.

Kalvkollen är ett fältarbete som forskarna gör för att verifiera kalvningar som de först sett i älgarnas rörelsemönster. När en älgkos rörelsemönster ändras från normalt födosök och hon börjar röra sig i mindre kluster vet forskarna att kon kalvar/kalvat. Då besöker forskarna platsen efter några dagar för att verifiera kalvningen och räkna antal kalvar.

Dessa reproduktionsstudier är viktiga för att förstå hur bland annat livsmiljö, klimat, älgkons ålder och kondition, predation och klimat påverkar kalvarna som föds.

– Vi återkommer med uppdateringar från kalvkollarna när de är gjorda, säger Fredrik Stenbacka, forskningsingenjör vid SLU.

Fakta:

Du kan bidra med pengar till forskningen genom Swishnumret 123 033 88 06. Skriv 'älgforskning' i meddelandet.