SLU-nyhet

Svamparnas osynliga men viktiga rike

Publicerad: 26 mars 2024
En liten genomskinlig svamp. Foto.

Den 14:e mars berättade Anders Dahlberg, Karina Engelbrecht Clemmensen, Anna Berlin och Christina Wedén om vad svampar gör och är och vad de har för betydelse för naturen och oss människor på KSLA i Stockholm. Nu kan du se presentationerna i efterhand.

Få en inblick i svamparnas rike – vad svampen är, finns och gör, dess betydelse för biodiversitet, hur vi kan använda svamp som mat samt vilka utmaningar och möjligheter med svampar det idag finns kopplat till jord- och skogsbruk. Svampar är ofta osynliga, men viktiga, aktörer i naturen och för oss.

Föreläsningarna

 • Svamparnas biologi – från makro- till mikroskala
  Anders Dahlberg, SLU
 • Svamp som mat och kultur – ett tryffelperspektiv
  Christina Wedén, Uppsala universitet
 • Svampars roll för markens koldynamik och kopplade klimateffekter
  Karina Engelbrecht Clemmensen, SLU
 • Skadesvamp i jordbruket – nu och i framtiden
  Anna Berlin, SLU