Projektledare Åsa-Lina Nordlund och hennes kollegor har under våren och sommaren haft fullt upp med att inventera det urpsprungliga utbildningsmaterialet, samt att kartlägga antalet verksamma coacher inom koncepten Säkert Bondförnuft, Lean Lantbruk och Ledarpraktikan.
- Vi har en arbetsgrupp som består av rådgivare från olika organisationer. Där har vi löpande arbetat med att tillsammans komma fram till nuläget, det önskvärda läget och de verkliga behoven, berättar Åsa-Lina Nordlund, som själv är coach och under många år arbetat med de olika koncepten.
Sökbar struktur på gång
Arbetsgruppen har även påbörjat arbetet med att uppdatera det befintliga materialet för att göra det användbart digitalt. Målet är en sökbar struktur med olika kunskapsmoduler från A-Ö med fokus på ledarskap, arbetsmiljö och strategi, där även beprövade leanverktyg ska finns med som en naturlig del.
- Med hjälp av en kommunikationsbyrå försöker vi skapa en struktur med kunskapsmoduler som gör det bearbetade materialet tillgänglig. Ett exempel på modell som skulle kunna fungera är Kunskapsguiden, som innehåller kunskap från bland annat Socialstyrelsen.
Kickstart med lägesrapport
För att sprida kunskap om det pågående arbetet, ytterligare kartlägga behoven och även engagera fler kollegor bjöd Åsa-Lina Nordlund i början av hösten in till en Kickstart. Under en träff i Falkenberg samlades ett 20-tal rådgivare och coacher, både utbildade inom koncepten men även de som är nya inom området och därför kommer in med nya ögon.
- Med på mötet var, förutom rådgivare från olika organisationer, även representanter från SLU, Jordbruksverket, Landsbygdsnätverket, samt Länsstyrelsen och naturbruksskolor. Vi hade även en inbjuden gäst, leancoachen Susanne Pejstrup, från danska företaget Lean Farming. Hon gav en inspirerade föreläsning om sitt arbete och deltog även i dagens diskussioner kring fortsatt utveckling av material och kunskap inom företgsledningsområdet, berättar Åsa-Lina Nordlund.
Sprida och kartlägga
Totalt har ett 50 tal rådgivare inom företagsledningsområdet kontaktats, för att sprida information om att arbetet är i gång men även för att kartlägga hur många som fortfarande är aktiva och som vill vidareutvecklas. Av dessa är ett 30 tal utbildade i de tre utbildningskoncepten, ett 20 tal är nya rådgivare som är verksamma inom företagsledningsområdet.
Information om projektet har spridits via Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap, via sociala medier, men även genom riktade utskick till befintliga nätverk av rådgivare inom området strategisk ledning.
Många jobbar ensamma
- Nätverket är viktigt och det ger upphov till nya tankar och idéer. Det finns även ett behov av vidareutbildning och av att träffas för att utbyta erfarenheter. Många jobbar ensamma inom området i sina organisationer så samhörigheten med andra som brinner för samma frågor är viktig, konstaterar Åsa-Lina Nordlund.
Under hösten kommer läget i projektet att kort presenteras på mässan Elmia Lantbruk 16-18 oktober samt på Jordbruksekonomisk konferens på SLU Ultuna 27 november.