SLU-nyhet

Margareta Hökeberg, banbrytande forskare inom biologisk bekämpning, har gått bort

Publicerad: 27 september 2023
En leende kvinna vid blommor. Foto.

Margareta Hökeberg har efter en tids sjukdom gått bort, 70 år gammal. Margareta hade en lång och framgångsrik karriär som en internationellt erkänd expert på användningen av bakterier inom biologisk bekämpning och var föreståndare för SLU Centrum för biologisk bekämpning, CBC, från starten 2011 till 2018 då hon pensionerades.

Margaretas arbete med bakteriebehandlade frön mot fröburna sjukdomar i spannmålsgrödor var banbrytande. Hon var en av forskarna som tillsammans med Lantmännen upptäckte och utvecklade bakterien Pseudomonas chlororaphis isolat MA 342 till ett biologiskt medel för fröbehandling, med fokus på användningen i spannmål, men även för användning på grönsaker.

– Margareta var ett ypperligt exempel på en forskare som inte stannade i akademins elfenbenstorn. Hon tog med sig sina upptäckter ut till näringen och lyckades kommersialisera flera produkter för biologiskt växtskydd. För mig var Margareta också en förebild som ledare. Hennes inkluderande, vänliga och motiverande ledarstil inom CBC bidrog starkt till en gemensam identitet och att alla arbetade tillsammans mot samma mål, säger CBC-forskaren Mattias Jonsson.

Att sätta biologisk bekämpning på kartan

Margareta tyckte att det var ett privilegium att få vara med och starta SLU Centrum för biologisk bekämpning. Hon ansåg att det gjorde stor skillnad för att öka vår kunskap om biologisk bekämpning och att sätta biologiska bekämpningsmetoder på kartan bland intressenter och myndigheter.

–Margareta var varm, generös och hade mycket humor. Som föreståndare för CBC var hon resultatinriktad och inte rädd för att pröva nya sätt att kommunicera modernt växtskydd, säger Cajsa Lithell, kommunikatör för CBC.

Varm och empatisk med vetenskaplig skärpa

Jag minns Margareta som en varm och empatisk person, alltid villig att stötta andra och generöst dela med sig av sin stora kunskap. Jag är tacksam för att jag fick möjligheten att ha henne som kollega. Mina tankar går till hennes familj, säger tidigare CBC-forskaren Magnus Karlsson.

– När jag tänker på Margareta är det först och främst den värme hon spred som jag minns, men också hennes vetenskapliga skärpa – hon hade en unik kombination av stora visioner och fötterna på jorden. Hon var en stor inspirationskälla för mig, både för hennes kvalitéer som forskare och som kollega och medmänniska, säger Hanna Friberg från CBC:s styrgrupp.