SLU-nyhet

Ny teleoperatör SLU

Publicerad: 26 juni 2023

Efter upphandling har Tele2 vunnit och blir ny leverantör av telefonin på SLU.

 

Tele 2 möter två viktiga krav

SLU:s medarbetare som arbetar i fält behöver mobiltäckning även långt utanför tätorter, på många olika håll i landet. Därför krävde SLU i upphandlingen att leverantören skulle kunna tillhandahålla nationell roaming, det vill säga att SLU:s personal kan nyttja alla mobilnät i Sverige och får därigenom bättre täckning.

Ytterligare ett krav som ställdes i upphandlingen var att vår personal ska kunna ringa och surfa vid utlandsresor.

Upphandlingen genomfördes av upphandlingsenheten, IT och en extern upphandlingsexpert.

Under sommaren och hösten bedrivs ett projekt för att övergången ska bli så smidig som möjligt. Planen är att övergång till Tele2 kommer att ske oktober-november 2023.

Några informationspunkter:

  • Nya sim-kort kommer att skickas ut innan övergången med instruktioner för hur ett byte sker.
  • I normalfallet kommer man att behålla sitt telefonnummer. Det finns ett mindre antal speciallösningar där numret kan behöva bytas. Vi kontaktar dem det berör.
  • Tele2 kommer under sommaren och hösten att bygga ut täckningsförstärkning i byggnader med bättre prestanda än Telia har det idag. En förbättring från idag är att täckningsförstärkningen kommer att vara 4G. Den täckningsförstärkning som Telia har installerad idag har inte 4G utan 3G.
    Under 2023 stängs 3G ned så denna måste nu ersättas. Har man en äldre telefon med bara 3G så kommer därför inte datatrafik att fungera över den nya täckningsförstärkningen. Samtal kommer dock att fungera över 2G (t ex de Doro-telefoner som finns på UDS).
  • Vissa abonnemang som används i forskningssyfte, t.ex. spårsändare på älgar, berörs ej av detta projekt.

Innan bytet till Tele2 kommer tester av funktionaliteter täckning osv att utföras. Detta för att säkerställa en smidig och säker övergång.

Projektet kommer att fortsätta informera via intranätet och mejl under hösten.

(Förra året drevs ett projekt för införande av ny teleoperatör som sedan pausades under hösten, men nu är projektet alltså åter igång.)

Projektledare Anna Friis, enligt nedan.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Anna Friis
Projektledare, SLU IT

Telefon: 076-032 12 83
anna.friis@slu.se