SLU-nyhet

Älgvandringspublik stöttar SLU-forskning

Publicerad: 10 maj 2023
Älg.

Gemenskapen hos Den stora älgvandringen-publiken är stor. Varje år har de gemensamt köpt in fika till gänget i SVT:s kontrollrum. I år skänks överskottet till älgforskning.

21 älgar har hittills tagit sig över Ångermanälven i årets sändning. En ganska så oansenlig summa jämfört med tidigare år – men trots det är intresset för programmet större än någonsin.

– Det här årets sändning visar ännu tydligare på intresset av naturen i stort, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.

Det är inte bara intresset kring själva sändningen som är stor; att interagera med SVT:s produktion, SLU:s forskare och med varandra är en minst lika viktig del av upplevelsen för många.

– Den gemenskap som skapats hos följarna av programmet är unik, säger SVT:s producent Stefan Edlund.

I både chatt och i en Facebookgrupp med fler än 50 000 medlemmar delar människor med sig av upplevelser, funderingar och känsloyttringar.

Denna publik har varje år skickat fika till gänget i kontrollrummet i Kullberg. I år skänks överskottet till SLU:s älgforskning.

– Det engagemang publiken visar för vår forskning betyder oerhört mycket! Programmet och interaktionen med publiken ger SLU en unik möjlighet att komma in i folks vardag och vardagsrum. Det är där frågorna formuleras och studsar tillbaka till oss så vi får något att bita i, säger Göran Ericsson.

Pengarna går oavkortat till älgforskningen i Junseleområdet.