SLU-nyhet

Konferens om företagsledning lockar internationella besökare

Publicerad: 15 juni 2022

Efter en lång väntan är det äntligen dags för IFMA23 – den internationella konferensen om företagsledning i lantbruket. I år förlagd till Köpenhamn och med KCFs medarbetare som kunniga guider under fältturerna i Sverige.

Redan helgen innan midsommar samlas 40 deltagare i Bergen i Norge för den så kallade pre-touren. Här står mjölkproduktion i bergstrakter, laxodling samt högteknologisk grisproduktion på programmet. Resan fortsätter vidare genom Sverige och deltagarna får djupdyka i reducerad jordbearbetning, vinodling och lammproduktion innan de avslutar resan på midsommardagen.

- Det är en internationell grupp med rådgivare, forskare och även företagare från hela världen, berättar Per Hansson, verksamhetsledare på SLU Kompetenscentrum företagsledning.

Deltagarna kommer från bland annat Kanada, USA, England, Polen, Ungern, Brasilien, Argentina och Australien. Per Hansson deltog själv på förra konferensen, som 2019 låg i Tasmanien, och han ser fram emot att träffa internationella kollegor igen.

- Efter pre-touren startar den egentliga konferensen, då varvas fördrag och presentationer med fältturer i Danmark och Sverige.

Han deltar även i år och kommer bland annat att guida deltagarna på en fälttur som går till Gränsbo Potatis AB söder om Malmö, med storskalig potatisproduktion och ett av landets största potatispackerier. Resan fortsätter till Alnarp och Nordgen, Nordiskt genreurscenter, som arbetar för bevarande och hållbart nyttjande av växter, husdjur och skog. Därefter avsluts dagen med ett besök på Torreberga maskinstation AB, ett maskinsamarbete mellan fyra gårdar strax utanför Staffanstorp. På en av gårdarna finns även Sverige största, kommersiella humleodling och ett mikrobryggeri där deltagarna deltar i en ölprovning.

En annan fälttur går till lantbruksmässan Borgeby fältdagar. Dit går även turen för Next gen, alltså nästa generation av rådgivare, forskare och företagare och den turen leds av Sebastian Remvig på SLU Kompetenscentrum företagsledning.

Cirka 150 personer beräknas delta i IFMA 23 i Köpenhamn, om två år står Kanada som värdland.


Kontaktinformation

Per Hansson, verksamhetsledare
SLU Kompetenscentrum företagsledning
Institutionen för människa och samhälle, SLU
per.m.hansson@slu.se, 040-41 50 80