SLU-nyhet

Bakterier kan minska beroendet av rysk konstgödsel

Publicerad: 04 april 2022
En traktor på en åker sprutar något på grödorna. Foto.

Rysslands krig mot Ukraina har riktat strålkastarljuset mot världens enorma beroende av konstgödsel och på de alternativ som forskarvärlden försöker ta fram. Nyligen gjordes intressanta framsteg som handlar om jordens ursprungliga gödseltillverkare – bakterierna.

Sara Hallin, professor i markbiologi, berättar för DN om forskning för att hitta alternativa jordbruksmetoder, som kan bibehålla stora skördar utan att ge samma negativa miljöpåverkan.

Den omfattande spridningen av konstgödsel har en baksida. Förutom att världsekonomin och livsmedelsproduktionen skakas om när Rysslands krig mot Ukraina nu får priserna på konstgödsel att rusa i höjden, så har användningen sedan lång tid tillbaka orsakat stora miljöskador.

– Problemet är att det är svårt att tillsätta näringsämnen i lagom mängd och lagom takt när man sprider det på marken utan läckage till närliggande hav och vattendrag. Det leder till övergödning, algblomning, döda bottnar och störda ekosystem, säger Sara Hallin.


Kontaktinformation

sara.hallin@slu.se, 018-673209