Nyhet

Jordbrukets klimatpåverkan i fokus under Uddevallakonferensen 2022

Publicerad: 22 februari 2022
Traktor arbetar på en åker

Varje år samlas kollegor och intressenter inom växtodlingsbranschen på Uddevallakonferensen, en regional växtodlings- och växtskyddskonferens. Årets upplaga arrangerades digitalt mellan den 20:e och 21:a januari och samlade över 100 deltagare. Aktuella teman i år var växtnäring samt växtskydd och ogräs. Kunskapsutbytet under konferensen spelar en viktig roll för att minska jordbrukets klimatpåverkan.

Bred repertoar med fokus på jordbrukets klimatpåverkan

På konferensen förmedlades aktuell kunskap om växtodling som kan användas inom både utbildning och rådgivning. Årets programrepertoar inkluderade 28 föreläsare, bland annat representanter från Yara, AgroVäst och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Första dagen fokuserade speciellt på föredrag som behandlade kolinlagring i marken och regenerativt jordbruk. Andra dagen skiftade fokus till beslutsstödsystem för växtskydd och ogräs.

Flera föredrag handlade om jordbrukets bidrag till negativ klimatpåverkan och hur det kan minska, vilket är en viktig pusselbit för att lyckas bromsa klimatförändringarna. Bland annat presenterades nya forskningsresultat där exempelvis kväveutnyttjande från nötflytgödsel, optimal kvävegödsling av vårvete samt prediktering av proteinhalten i höstvete studerats.

Digital konferens inget hinder

Konferensen är ett utmärkt tillfälle för kollegor i branschen att träffas live. Det var dock inte möjligt den här gången på grund av covid-19. Trots detta samlades minst lika många deltagare på konferensen som det brukar när den arrangeras på plats. Dessutom öppnade det digitala konferensformatet upp möjligheter för långväga föreläsare att medverka. I år föreläste exempelvis Annette Folkedal Schjøll från NIBIO Norge om övervakning och kontroll av knäpparlarver i potatis.

Fakta:

Uddevallakonferensen arrangeras av SLU, Lanna forskningsstation vid Institutionen för mark och miljö. Programmet utarbetas av SLU, Lanna forskningsstation, tillsammans med bland annat Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Hushållningssällskapet och Försök i Väst.

Läs mer om Uddevallakonferensen: Regional växtodlings- och växtskyddskonferens i Uddevalla

Läs årets program och dokumentation: Sverigeförsöken