SLU-nyhet

Vad gör SLU i Almedalen i år?

Publicerad: 28 juni 2021

SLU ordnar digitala seminarier under Almedalsveckan 2021. Det svårbedömda läget innebar en något nedskalad satsning med bara två teman – skog och antibiotikaresistens.

– Vi ser detta som en chans att vässa och visa upp våra digitala förmågor på SLU. Genom det digitala formatet kan vi nå ut till ännu fler än det fysiska tillåter och vi har mycket professionella medarbetare med lång erfarenhet som stöttar produktionen, säger Anna Lundhagen, vicerektor för samverkan vid SLU.

Att arrangera digitala seminarier och event kräver nya arbetssätt, något som många har lärt sig under pandemin. SLU Future Forests har under flera år arrangerat uppskattade Almedalsseminarier med deltagande från bland annat de politiska nivåerna. Så sker även i år, men i stort sett alla externa deltagare kommer att delta på distans.

Tänka TV

– Vi har redan viss erfarenhet av att ordna politiska debatter på distans. Jag tror att det om möjligt är ännu viktigare att tänka igenom hur man hanterar ämnet och använder mediet för att göra frågorna tydliga. Vi försöker ”tänka TV”, säger Annika Mossing, som är projektledare för SLU i Almedalen. Två TV-proffs är anlitade som moderatorer, Jacke Sjödin och Sverker Olofsson. 

– AV-stöd och våra kommunikatörer gör en ovärderlig insats genom att förbereda en TV-mässig sändning av hög klass. Tack vare deras kompetens och ett bra internt samarbete kommer SLU att kunna visa upp sig och glänsa även utan att resa jorden runt.

Efter att ha tvingats ställa in helt och hållet under 2020 återkom arrangörerna bakom Almedalsveckan med ett nytt corona-anpassat koncept. Alla officiella arrangemang visas på den digitala plattformen Almedalen Play. Förutom exponeringen på Almedalen Play annonseras SLU:s event via SLU:s facebooksida och får gratis draghjälp av till exempel Altinget som inkluderat seminarierna i sin lista över intressanta miljöpolitiska händelser.

Redan stort intresse

SVT har hört av sig om att visa seminariet om skogspolitik under SVT Forum i efterhand.

– Nu återstår det att se om vi blir helt utkonkurrerade av badstranden. Men det tror jag inte, säger Annika Mossing.

I skrivande stund har över 600 personer visat aktivt intresse för att lyssna på seminariet om antibiotikaresistens och över 700 vad gäller seminariet om skog. Seminarierna hålls den 6 juli kl 12.30 (antibiotikaresistens) och 15.00 (skogspolitik).

SLU i Almedalen: Antibiotikaresistens - den tysta pandemin hotar människor, djur och miljö | Medarbetarwebben

SLU i Almedalen: En ny skogspolitik på väg – vem sätter agendan? | Medarbetarwebben

Almedalsveckan Play - Den demokratiska mötesplatsen för alla

Relaterade sidor: