Fakta:
Vill vi ha in ngn fakta här?
Enligt FN ska vi äta mer fisk och fisken ska i större grad vara odlad. Regeringen vill att Sveriges vattenbruk ska växa och bidra med hållbar mat och jobb på landsbygden, men fortfarande importerar vi mer än 90 % av den odlade fisk vi konsumerar. Utifrån devisen ”var teknik på sin plats” går det att öka produktionen av miljövänligt odlad fisk både i norra och södra Sverige. Det menar några av landets ledande forskare och entreprenörer inom svenskt vattenbruk.
Strategin behöver lyftas på ett tydligare sätt. Att seminarieseriens konklusion är en del i denna context, det framgår inte tydligt nu. Mellanrubriker? Vad är kärnan i innehållet? Är det främst den nya nationella strategin vi vill lyfta? Och vad det kommer att innebära för SLU, för branschen som helhet osv? Så vi väver in det i ett sammanhang. Vad är nyheten och vad betyder det för SLU och externa vattenbrukare?
Många är eniga om att vi ska stärka livsmedelsförsörjningen i Sverige generellt, så även när det gäller odlad fisk. Det har lyfts fram i allt från den statliga utredningen ”Det växande vattenbrukslandet” från 2009, till den nationella livsmedelsstrategin och den nyligen lanserade strategin ” Strategi för svenskt fiske och vattenbruk 2021-2026 – friska ekosystem och hållbart nyttjande”. Meningarna går däremot isär gällande hur produktionen av fisk ska gå till. I debatten ställs ofta den ena odlingstekniken mot den andra i ett antingen eller. Detta är kontraproduktivt, då bästa möjliga teknik är beroende av lokalisering. Istället behövs en mångfald av tekniker och odlingsarter för att Sverige ska kunna leva upp till de mål som har satts för att öka vattenbruksproduktionen.
Vattenbruket har olika förutsättningar i olika miljöer och i olika delar av landet. I webbinarieserien om svenskt vattenbruk ”Hållbart från norr till söder” som har sänts under hösten ges exempel från Skåne där odling av tropiska sötvattensfiskar sker inne i ladugårdar i symbios med omgivande lantbruk, från Västkusten där odlingar av laxfiskar i större skala planeras i recirkulerande system på land och från Norrländska kraftverksdammar där möjligheten för odling av laxfiskar i semislutna kassar undersöks. En viktig faktor för att få en hållbar fiskodling, oavsett teknik, är att använda ett fiskfoder som minimerar påverkan på omgivande miljö, inte konkurrerar med mat som människor kan äta och som främjar fiskens välmående och kvalitet. Exemplen visar att det finns en potential för att öka mängden odlad fisk i Sverige på ett hållbart sätt. Teknikerna ska inte ställas mot varandra – de ska komplettera varandra. Vad som är bästa möjliga teknik är helt kopplat till platsens egenskaper och förutsättningar.
Vill vi ha in ngn fakta här?
SLU Aquaculture
aquaculture@slu.se