SLU-nyhet

Kvicksilver från torvmarker

Publicerad: 11 september 2020
Pajdiagram och figurtext. Skärmdump.

Idag försvarar Baolin Wang sin avhandling där han har undersökt vad som påverkar bildningen av giftigt metylkvicksilver i olika torvmarker.

I Sverige finns höga halter av kvicksilver i miljön. Människor och djur riskerar främst att påverkas genom höga halter av kvicksilver i insjöfisk. Kvicksilver i sjöar har ofta sitt ursprung i torvmarker, där oorganiskt kvicksilver omvandlas till metylkvicksilver som lättare tas upp av till exempel fisk. Baolin Wang har i sin avhandling undersökt vad som påverkar bildningen av metylkvicksilver i torvmarker.

Baolin Wang har bland annat använt DNA-baserade metoder för att undersöka vilka mikroorganismer som är inblandade i kvicksilvermetyleringen i olika torvmarker. Han fann att bildningen av metylkvicksilver är ett komplext samspel mellan olika mikroorganismer och tillgången till olika energikällor.

I yngre och mer näringsrika torvmarker var såväl halten av metylkvicksilver som andelen metylkvicksilver av den totala kvicksilverhalten högre än i äldre och mer näringsfattiga torvmarker.


Kontaktinformation