Nyhetsbrev Gigacow juli 2020

Senast ändrad: 09 juli 2020
Ko som tittar ut genom en grind i ladugården

SLU-infrastrukturen Gigacow är igång med 17 mjölkgårdar och både SLU:s försöksgårdar som medlemmar i nätverket.

I det här nyhetsbrevet kan du läsa mer om arbetet hittills, hur man kan utnyttja befintlig teknik för ny forskning och fördelarna med att vara med i nätverket. 

Nyhetsbrevet finns bara svenska och du kan ladda ner den här

Vill du hellre få ett tryckt exemplar med posten? Skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter till gigacow@slu.se.

Fakta:

  • Gigacow är en infrastruktursatsning från Sveriges lantbruksuniversitet där vi automatiskt hämtar information från mjölkgårdar som är med i nätverket. 
  • Gigacow betalar för genomisk analys av korna och hämtar sedan dessa data från Växa Sverige vilket gör det möjligt att kombinera genetisk data och produktionsdata.
  • Syftet är att föra forskning och utveckling på SLU närmare näringen. På universitetet har vi flera försöksgårdar som ligger långt fram i teknikutvecklingen men genom att samla in data från produktionsgårdar kan vi även genomföra mer storskaliga studier och säkerställa att forskningsresultat snabbare kan omsättas i ökad lönsamhet. 
  • Som en långsiktig infrastruktur har Gigacow även förutsättningar att samla in idéer och utveckling som idag sker på gårdarna och jämföra med tillgängliga data till förmån för både lantbrukare och forskningen.

Kontaktinformation

Tomas Klingström, projektkoordinator
Institutionen för husdjursgenetik, SLU
tomas.klingstrom@slu.se