SLU-nyhet

Ny professor i urban vegetationsutformning

Publicerad: 02 december 2020
Åsa Ode Sang

Den 1 november tillträdde Åsa Ode Sang som professor i urban vegetationsutformning vid institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning. Vi passade på att ställa några frågor till den nytillträdde professorn.

Berätta kortfattat om din forskning

- Min forskning handlar om det grönas roll i städerna och vad det bidrar med. Fokus ligger på människors upplevelse och användning samt värden förknippade med det. 

Vad är det bästa med det fält du verkar inom?

- Det är roligt att på senare år ha fått möjlighet att jobba lite mer internationellt och se hur man kan arbeta med det gröna i staden i andra kontexter, med andra utmaningar och behov. Vi har bland annat ett projekt i Etiopen där vi tittar på etiopiska städer. Dessutom har vi två EU projekt. I det ena studerar vi både sydamerikanska och europeiska städer. Det handlar om gröna miljöer med fokus på hållbar stadsutveckling. I det andra pågår samarbeten med Kina. Det bästa är att känna att den forskning man sysslar med gör skillnad.

I och med den nya professuren tillträder du även som gruppchef för ämnesgruppen Vegetationsbyggnad.

- Ja, jag ser verkligen fram emot att gå in och leda en grupp som arbetar med en massa spännande saker som växtbäddar, arter, ståndortsanpassningar, egenskaper på vegetation, design och komponering av växtmaterial. De täcker verkligen in allt från det konstnärliga till det experimentella. Dessutom är det en grupp som undervisar brett inom många av SLU:s program och kurser. 

Gruppen har varit utan permanent ämnesledarfunktion under lång tid. Hur känner du inför det?

- Det är självklart en utmaning att gå in och leda en grupp som länge saknat en varaktig ledning. Men det är också en tacksam roll att inte ta över efter någon annan. En permanent lösning har länge varit efterfrågad och jag ser mycket fram emot att få möjlighet att tänka mer strategiskt och långsiktigt tillsammans med gruppen.

Vad är nästa steg i ert arbete?

- En ständig utmaning i forskarvärlden är ju finansieringen. Det är självklart något vi måste hitta mekanismerna för. Men mitt främsta fokus blir att få ihop gruppen och att tillsammans med medarbetarna hitta en balans där samtliga kan känna att de har utvecklingsmöjligheter, även de som lägger stor del av sin arbetstid på undervisning.

Vilka möjligheter ser du framöver?

- I och med den pågående pandemin, har det blivit allt tydligare hur viktigt det är med det gröna i städerna. 80 procent av världens befolkning bor i städer. För att möta framtida förändringar och skapa en bra livsmiljö är det gröna i staden essentiellt. Där har vi verkligen en stor möjlighet att med all vår kunskap bidra till framtidens hållbara städer och människors välmående, avslutar Åsa.

Fakta:

Om Åsa

Ursprungligen från: Västerås

Började på SLU: 1998 som doktorand och forskningsassistent, men började redan 1992 på LARK programmet i Ultuna.

Bor: Värpinge by

Familj: Man och 9-årig dotter

Fritidsintressen: Trädgård, natur, bakning och stickning.

Senast lästa bok: Addis Ababa Noir (en novellsamling av etiopiska författare)

Mest använda app: En sudokoapp

 

Läs mer om Åsa Ode Sang


Kontaktinformation