SLU-nyhet

Rapportera fladdermuskolonier och bidra till fladdermusforskning

Publicerad: 25 maj 2019

Under våren och sommaren 2018 skickade vi på CBM ut ett upprop om att vi sökte efter fladdermuskolonier för vår forskning om fladdermöss. Det gick över förväntan och vi fick mer än 80 svar. Ett stort tack till alla som hörde av sig! I år följer vi upp studien och tar gärna emot fler tips på kolonier.

- Eftersom det blev så många svar 2018 hade vi tyvärr inte en chans att följa upp alla tips. Därför kommer vi att fortsätta besöka kolonier nu under 2019. Det berättar Johnny de Jong vid Centrum för biologisk mångfald.

Sommaren 2018 var lite speciell med sitt torra och varma väder. Detta fick troligen också en del effekter på fladdermössen. Alla fladdermöss gillar värme, men torkan innebar att småvatten, sumpskogar och liknande torkade ut, vilket sannolikt påverkade insektstillgången. Det fick till följd att många av de skogslevande arterna, som är beroende av kärr och sumpskogar, misslyckades med reproduktionen och övergav sina kolonier. Detta gäller till exempel arter som taigafladdermus och mustaschfladdermus. Detta blev uppenbart för många som rapporterade. Kolonier som funnits i hus i många år försvann plötsligt tidigt på säsongen. En helt motsatt effekt blev det på arter som normalt håller till vid större sjöar och vattendrag som inte torkar ut, till exempel dvärgpipistrell. Vi fick in åtskilliga rapporter om extremt tidig förekomst av fladdermusungar, det vill säga reproduktionen lyckades väldigt bra.

Några av de kolonier som rapporterades in under förra året kunde vi använda i vår forskning. Fladdermössen märktes med radiosändare och vi kunde kartlägga deras jaktbeteende och biotopval

Studien kommer att följas upp i år. Vi kommer då att höra av oss igen till alla som rapporterade under förra året, men fler är välkomna att höra av sig. Vi hoppas på att kunna besöka alla kolonier för att fånga fladdermöss för artkontroll.

Rapportera dina kolonier till Johnny de Jong, i första hand på e-post:johnny.de.jong@slu.se, (telefon 070-227 19 14).

Läs mer om forskningen och hur du kan hjälpa till här.

Fakta:

Fakta: fladdermöss

En fladdermuskoloni består av honor som samlats för att föda sina ungar. Kolonierna samlas i maj-juni och ungarna föds vid midsommartid. Ungarna dias under juli månad och därefter upplöses kolonin. Efter kolonitiden sker parning. För att förhindra att ungarna föds mitt i vintern sparar honan spermierna i livmodern ända till våren, då ägglossning och befruktning sker. De dräktiga honorna samlas sedan återigen i kolonin. Ofta kommer samma grupp med honor tillbaks till samma koloniplats år efter år.

Läs mer: de Jong, J. 2000. Fladdermössen i landskapet. Jordbruksverket och Skogsstyrelsen. Jönköping.


Kontaktinformation