SLU-nyhet

Uppgörelse med staten sätter visionsplan för Ultuna på vänt

Publicerad: 05 september 2018

SLU har tillsammans med bland andra Akademiska hus, Uppsala kommun och SVA under det senaste året arbetat tillsammans för att ta fram en visionsplan över utvecklingen av Ultuna. Tanken var att planen skulle bli klar under hösten men den blir något försenad.

Uppsalas fortsatta expansion söderut, som redan börjat med det som kallas Södra staden, har självklart påverkat denna plan. SLU:s representanter har i diskussioner med kommunen hävdat de intressen som universitetet har när det gäller mark för utbildning och forskning och utrymme för expansion.

Ambitionen har varit att denna visionsplan skulle bli klar nu under hösten men Uppsala kommuns avtal med staten om utbyggnadsplaner i Ultunas närhet har gjort att färdigställandet av planen får skjutas något på framtiden.

I Uppsala kommuns planer omfattar en utbyggnad till fyra järnvägsspår på sträckan Uppsala–Stockholm, en ny station i Bergsbrunna, utbyggd spårvägstrafik och 30 000 bostäder i stadens södra delar. I förhandlingar med staten har Uppsala kommun fått löften om att staten ska stå för vissa kostnader men att en del motprestationer måste göras från Uppsala kommuns del.

I dessa prestationer ligger bland annat spårvägslinjen med bro över Fyrisån söder om Ultuna till den tänkta stationen i Bergsbrunna samt att öka antalet planerade bostäder i de södra stadsdelarna.

Eftersom den planerade spårvägen, bron och bostäderna ligger i närheten av Ultuna har styrgruppen för visionsplanen beslutat att vänta in resultatet av pågående diskussioner mellan markägarna, av vilka SLU är en, och Uppsala kommun för att se hur den uppgörelsen kan påverka planerna för Ultuna. Dessa diskussioner beräknas vara avslutade till nyår.