SLU-nyhet

Uppsalas lerjordar hotas av fyrspårsutbyggnaden

Publicerad: 17 augusti 2018

Ingmar Messing oroas av att man i samband med fyrspårsutbyggnaden med tillhörande bostadsexploatering ytterligare kommer att förstöra god åkermark kring Uppsala.

– Rent jordmässigt är vår lerjord i Uppsala lika bra som de bästa jordarna i sydvästra Skåne. Men Skåne har ett annat klimat med längre växtsäsonger, vilket gör att jordarna där är lite mer högavkastande Med den exploatering som hittills har skett har vi förbrukat rätten att bygga på åkermark, säger Ingmar Messing, professor vid institutionen för mark och miljö.

Totalt är bara 7 procent av Sveriges yta åkermark medan 50 procent utgörs av skog. Därför är det, menar Ingmar Messing, ett mindre ingrepp att bygga för bostäder och företag på skogsmark än på åkermark.

Ekonomiskt är det dock svårt för jordbruket att värja sig. Det är stora skillnader på dagens fastighetsvärden i Kungsängen och Fålhagen med vad samma mark hade varit värd som åkermark. Ingmar Messing oroas av att man i samband med fyrspårsutbyggnaden med tillhörande bostadsexploatering ytterligare kommer att förstöra god åkermark kring Uppsala.

Läs hela intervjun med Ingmar i UNT.