SLU-nyhet

Dikta om fåglar fram till 12 juni – vinn en bok

Publicerad: 04 juni 2018

Nu går SLU:s diktutmaning in på sin sista vecka. Hittills har vi fått in ca 35 fina och finurliga dikter om fåglar. Gissa vilken art som ligger i topp!

Bakgrunden är en vetenskaplig artikel om jordbruksfåglars olika värden av bland andra SLU-forskarna Matt Hiron och Tomas Pärt. Vilka arter värderas högst utifrån bevarandevärde, nytta för lantbrukaren och förekomst i dikter? En viktig poäng i artikeln som nyligen publicerades i Scientific Reports är att vilka arter som värderas högst beror på vilken utgångspunkt vi har.

- När jag läste deras artikel började jag direkt dikta om fåglar och tänkte att det kanske var fler som kunde tycka att det var roligt. Dessutom är det intressant att tänka på hur vi värderar biologisk mångfald, säger Anna Lundmark, kommunikatör på institutionen för ekologi.

Man kan inte påstå att dikterna har vällt in men det puttrar på – många är påfallande välskrivna andra kommer mer direkt från hjärtat.

- Det ska bli spännande att se vilka arter folk väljer att skriva om. I vår studie som gäller dikter på engelska var det kråkan som var vanligast, berättar Matt Hiron.

Mer information:

Läs mer om bakgrunden och skicka in en dikt