SLU-nyhet

CBM har medverkat i nordisk utvärdering

Publicerad: 16 mars 2018

Under 2016 och 2017 har det i de nordiska länderna pågått ett projekt för att utvärdera status och trender vad gäller biologisk mångfald och ekosystemtjänster i kustområdena, men också vad det är för drivkrafter som driver utvecklingen och vilka politiska lösningar som vi behöver för framtiden.

Arbetet har letts av de nordiska naturvårdsverken och drygt trettio experter har varit involverade i faktasamlande, analys och skrivandet av projektets rapporter.

Vid CBM har Marie Kvarnström och Håkan Tunón koordinerat arbetet som handlar om att inkludera urfolks- och lokalsamhälles perspektivet i analyserna. I nuläget ligger kortversionen Biodiversity and Ecosystem Services in Nordic Coastal Ecosystems – An IPBES-like Assessment. Summary for Policy Makers tillgänglig som PDF på Naturvårdsverkets hemsida. Även de två fullständiga bakgrundsrapporterna kommer att publiceras digitalt senare i vår.

Läs Services in Nordic Coastal Ecosystems – An IPBES-like Assessment. Summary for Policy Makers

 

Den nordiska kustzonen består av många skilda miljöer och med varierande salthalt i vattnet, från Östersjöns bräckvatten till Atlantens salta vågor. Storstaden Köpenhamns påverkan på Öresund och den hårda exploateringen kan inte jämföras med det lite mer småskaliga Tórshavn på Färöarna. Förändringar kan ofta observeras och exempelvis skarvens återkomst i Östersjöns skärgårdsidyller har inte gått oförmärkt förbi.
Foton: Håkan Tunón.


Kontaktinformation