Kontaktinformation
SLU Future Food
- Nyhetsbrev / Newsletter Food for thought
- LinkedIn SLU Future Food
- Podd Feeding your mind
- YouTube SLU Future Food
Hur ska vi få stopp på matsvinnet? Det är en fråga som SVT försöker besvara i det nya programmet Maträddarna som hade premiär i början av november. Medverkar gör bland annat SLU-forskaren Ingrid Strid.
I det första avsnittet ger sig programledarna Anne Lundberg och Paul Svensson ut på en resa för att få svaret på en av vår tids hetaste frågor - hur ska vi få stopp på matsvinnet? Genom oväntade recept försöker de överraska våra smaklökar och lära oss känna glädjen i mat som annars skulle kastas.
– Matsvinn uppstår i hushållen när vi inte tar hand om rester och när vi köper på oss för mycket och en del måste slängas. Det uppstår även i butikerna och i livsmedelsindustrin. Om man tittar globalt sett handlar det om en tredjedel av all producerad mat som slängs, säger Ingrid Strid, forskare på institutionen för energi och teknik.
Att radikalt minska på matsvinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra inom livsmedelssystemet för att klara mänskligheten inom ramen för planetens gränser. Som SLU-alumnen Johan Rockström säger i sin nya kokbok Eat Good: recept som förändrar världen: ”Fixar vi maten fixar vi planeten”.
För att uppmärksamma matsvinnet har framtidsplattformen SLU Future Food en ny webb om matsvinn, www.slu.se/matsvinn, där SLU:s forskning i ämnet är samlad.
SLU Future Food