SLU-nyhet

Fem råd i kampen mot ogräs

Publicerad: 08 november 2018

Ogräs är en av de mest betydelsefulla faktorerna som minskar avkastning inom ekologisk växtodling och kunskapsbehovet om hur man ska begränsa ogräsfloran är stort. Det nyligen avslutade CORE organic-projektet PRODIVA har tagit fram fem råd som kan hjälpa ekolantbrukare att minska mängden ogräs med hjälp av diversifiering av grödor.

Huvudinriktningen med PRODIVA var att förstå hur diversifiering av grödor påverkar ogräs och ta fram konkreta råd som skulle kunna användas i praktiken. Resultaten visar att diversifiering är ett bra verktyg och fem generella råd har därför tagits fram utifrån detta. Här kommer en kort sammanfattning av råden:

1. Öka diversifieringen

Tre faktorer är viktiga att tänka på vid diversifiering av grödor. Vilken säsong grödan skall etableras (vår eller höst), såtid (exempelvis tidig eller sen vår) och vilken typ av gröda som ska etableras (exempelvis annuell eller perenn, kvävefixerande, täckgröda med mera). Generellt sett kan man säga att ju större diversitet desto bättre. En bra början är att blanda annuella och perenna grödor, variera såtid och att använda sig av täckgrödor.

2. Minst 20 procent kvävefixerande perenna grödor som kan putsas regelbundet i växtföljden

Genom att inkludera denna typ av grödor i växtföljden skapas bra förhållanden för att minska mängden skadligt ogräs.

3. Lämna plats för mekanisk bekämpning av kvickrot

Diversifiering räcker inte för att bekämpa kvickrot fullt ut. Lantbrukaren behöver därför lämna plats för mekanisk bekämpning av detta ogräs.

4. Håll rent vid radodling

Det är viktigt att hålla ogräs borta om radodlade grödor ingår i växtföljden. Utöver mekanisk bearbetning kan handrensning behövas.

5. Använd grödor som konkurrerar bra mot ogräs

Försök alltid, om möjligt att välja grödor som står sig bra mot ogräs. Om valet exempelvis står mellan att så havre eller vårkorn är det bättre att välja havren då den konkurrerar bättre mot ogräs.