SLU-nyhet

ISM i skarpt läge

Publicerad: 23 februari 2017

Åtta unga lantbrukare har provat det nya strategiska verktyget ISM, Interactive strategic management, under en dag på SLU Ultuna. Verktyget är framtaget i Nederländerna i samarbete med Universitetet i Wageningen och Rabobank. Syftet är att hjälpa unga lantbrukare att fatta bättre strategiska beslut.

KCF har fått möjlighet att prova verktyget i ett pilotprojekt och åtta unga lantbrukare, medlemmar i LRF Ungdom, ställde upp. I sina företag arbetar de ofta med många verksamhetsgrenar, med allt från mjölkproduktion, spannmålsodling, köttproduktion och entreprenad till fastighetsutveckling.

I första delen av projektet gör deltagarna en nulägesanalys, de svarar på ett stort antal frågor för att ringa in verksamheten. Frågorna handlar om ”environment, entrepreneur och enterprise” alltså omgivning, företagaren och företaget. Efter det följer en reflektionsprocess och ur den ska en strategirapport mogna fram. Deltagarna träffas vid tre tillfällen med några veckors mellanrum och i slutet av projektet ska de presentera en strategiplan som sedan skärskådas av de andra deltagarna.

ISM-verktyget används i dag i 8 europeiska länder. Förhoppningen är att ISM ska kunna användas i större skala även i Sverige för att utveckla lantbrukarnas strategiska tänkande och planering. Diskussioner förs med Wageningen om hur samarbetet ska gå vidare.