SLU-nyhet

Betande djur och växthuseffekten: Ny internationell rapport

Publicerad: 10 oktober 2017

Rapporten "Grazed and confused" släpptes 3 oktober. Elin Röös, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet har inom sitt uppdrag för EPOK deltagit i arbetet med rapporten.

Ett internationellt forskningssamarbete, lett av Food Climate Research Network på Oxford universitetet, har sammanfattat det nettobidrag betande djur ger till växthuseffekten i en rapport. Elin Röös, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet har inom sitt uppdrag för EPOK deltagit i arbetet med rapporten.

Ledande författaren Dr Tara Garnett förklarar att främsta slutsatsen är att betande djur har en negativ påverkan på klimatet, jämfört med att äta växtbaserad mat.

“This report concludes that grass-fed livestock are not a climate solution. Grazing livestock are net contributors to the climate problem, as are all livestock. Rising animal production and consumption, whatever the farming system and animal type, is causing damaging greenhouse gas release and contributing to changes in land use.  "

Det konstateras vidare i rapporten att vissa betesbaserade system på marker med stor potential att lagra in kol, som till exempel kolfattiga dåliga jordar, och med låg djurtäthet så kan kolinlagringen i marken kompensera för idisslarnas metanutsläpp. Man måste dock beakta att inlagringen avtar med tiden och är reversibel.

Läs mer i pressmeddelande.

Fakta:

Grazed and confused -projekthemsida.

Food Climate Research Network, har lett arbetet i nära samarbete mellan forskare vid universiteten i Oxford, Aberdeen och Cambridge i Storbritannien; Wageningen University & Research i Nederländerna; Sveriges lantbruksuniversitet; CSIRO i Australien och Institute of Organic Agriculture (FIBL) i Schweiz.