SLU-nyhet

Världens största skogskongress till Sverige?

Publicerad: 21 september 2016

Sverige, med SLU som värd, ansöker om att arrangera en av världens största skogliga kongresser.

Det handlar om IUFROs världskongress 2024. IUFRO, som står för International Union of Forest Research Organizations, knyter samman forskare och organisationer från över 120 länder.

– Sverige bedriver skoglig forskning av högsta klass och vi har enormt mycket att dela med oss av och visa upp för resten av världen, säger Björn Hånell, vice president för IUFRO.

Ansökan kommer att ske i brett samarbete mellan olika organisationer, företag och myndigheter. IUFROs världskongresser hålls vart femte år och utgör idag en ledande plattform för dialog både inom sektorn och med angränsande näringar. Under fem dagar presenteras historiska och framtida analyser av utvecklingen i dialog med avnämarna. Dessutom arrangeras längre exkursioner i Norden och Baltikum. Nog så viktiga blir de sociala inslagen.

– Får vi arrangera kongressen ska de som deltar i den ha kul! säger Björn Hånell.

Senaste världskongressen, som hölls i Salt Lake City, samlade mer än 2 500 forskare och 1 200 skogligt yrkesverksamma. Sverige ansökte om att få ordna kommande världskongress (2019), och gick till final, men omröstningen vanns då med ett fåtal röster av Brasilien före Sverige och Tyskland. Erfarenheterna från den tidigare kampanjen talar för att Sverige har goda chanser att stå som arrangör 2024.

– Vi har kapaciteten och kunnandet, och Stockholm är perfekt för IUFROs världskongress. Det är helt nära till både industri och våra skogar där vi kan visa upp allt från intensivskogsbruk till aktiv naturvård, nationalparker och skogliga experiment, säger Erik Fahlbeck, vicerektor för samverkan vid SLU.

Kontakt:

Fredrik Ingemarson

Projektledare

018-67 3113

fredrik.ingemarson@slu.se

Relaterade sidor:


Kontaktinformation