9 feb

On-line

Tammseminarium: A planetary inventory of life

Otso Ovaskainen presenterar de första resultaten från det storartade projektet Lifeplan som är ett samarbete mellan Helsingfors universitet, SLU och Duke universitet. Titeln på seminariet är: A planetary inventory of life – a new synthesis built on big data combined with novel statistical methods.

Läs mer om seminariet med Otso Ovaskainen, professor på Helsingfors universitet, på Engelska. Där hittar du också zoom-länk.

Lifeplan

Lifeplan bygger på en massiv provtagning runtom i världen, i flera olika rumsliga skalor. På varje enskild lokal tas prover på luftburna sporer med ett slags sugapparat, på insekter med en tältliknande Malaisefälla, på däggdjur med kamerafällor, och på fåglar, och andra arter som har läten som kan registreras, genom automatisk ljudinspelning.

Genom automatiserad analys förvandlas dessa enorma data till uppgifter om vilka arter som förekommer var. Med nya statistiska metoder relateras de mönster som observeras till insikter om vilka processer som formar dem. Sammanlagt ska det samlas in prover från 450 platser i världen. Särskilt detaljerade blir studierna i Sverige och på Madagaskar, med 125 provtagningspunkter vardera. 

 

Fakta

Tid: 2021-02-09 13:00
Ort: On-line

Kontaktinformation