Fakta
Ort: Kristianstad
Lokal: Krinova (förmiddagen även digitalt)
Arrangör: SLU, Linnéuniversitetet och Region Skåne
Sista anmälningsdag: 23 november 2021
Pris: Kostnadsfritt
Mer information:
Anmälan görs senast 23 november 2021 till Annika Jönsson, Hushållningssällskapet Skåne, tel 010-47 62 010, e-post annika.jonsson@hushallningssallskapet.se
För mer information och detaljerad inbjudan, se bloggen New Legume Food
Om projektet New Legume Food
Syftet med detta projekt är att utveckla klimatsmarta och proteinrika livsmedel från inhemskt odlade baljväxter (t.ex. bönor, linser, ärter), för att öka livsmedelssystemets hållbarhet och stimulera en växande bioekonomi baserad på nya, attraktiva och hälsofrämjande livsmedel.
Projektets mål är att: 1) identifiera strategier för att öka användningen av baljväxter som lämpar sig för odling i nordiskt klimat som råvaror i den nordiska kosten, 2) utveckla nya baljväxtbaserade odlingssystem som förlitar sig mer på ekosystemtjänster och mindre på fossila resurser, 3) kartlägga effekter av olika processtekniker på näringskvalitén i nya baljväxtbaserade livsmedel, 4) bedöma den ekonomiska, miljömässiga och sociala hållbarheten i produktionen av livsmedel baserade på inhemsk baljväxtråvara jämfört med importerade råvaror eller kött, och utveckla beslutsstöd för hantering av målkonflikter i utvecklingen av mer klimatsmarta livsmedelssystem.
Projektet bygger på transsektoriell samverkan mellan forskare, livsmedelsindustrin, regionförbund, jordbrukare och konsumenter.