4
nov
Väven, Umeå

Lär dig om kvinnohistoria och hav på höstlovet

evenemang |
Kvinna med cyklop på huvudet.

Under höstlovet vecka 44 kan du som är nyfiken på livet under ytan lära dig mer om dykarkvinnor utanför Sydkorea som lever i symbios med havet. På utställningen, som visas på Kvinnohistoriskt museum i Umeå, kommer SLU-forskaren Lo Persson vara med för att berätta om läget i haven och utmana besökarna med kluriga fiskutmaningar.

På en ö utanför Sydkorea lever havets kvinnor, i tusen år har de levt i symbios med havet. Dykarkvinnorna försörjer sina familjer och fiskar efter säsong. De fridyker utan tuber eller harpuner och har utvecklat en speciell andningsteknik för att kunna vara under ytan en längre period.

Den tusenåriga traditionen är listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Porträttbild av Lo Persson.Torsdagen den 4:e november klockan 12, 13, 14, 15 och 16 ges visningar av utställningen haenyeo – havets kvinnor på Kvinnohistoriskt museum i Umeå där forskaren Lo Persson kommer vara med för att berätta mer om läget i haven och svara på frågor.

 

 


Kontaktinformation