Niina Sundin
Presentation
Mitt fokus är främst på hållbarhetsbedömning av förebyggande åtgärder av matsvinn, såsom surplus food redistribution (matdonation) då jag utvärderar alla tre aspekterna av hållbarhet, inklusive miljömässiga, ekonomiska och sociala. Detta gör jag med hjälp av olika metoder, såsom livscykelanalys, materialflödesanalys, enkätundersökning samt 24-h dietary recall.
Undervisning
Jag är kursadministratör och föreläsare för kursen Matsvinn - dagens problem och framtidens möjligheter (7,5hp) och gästföreläser om hållbar kost.
Forskning
LOWINFOOD är ett forsknings- och innovationsprojekt för att minska matförluster och matsvinn i EU genom att demonstrera innovativa lösningar som involverar flera aktörer längs hela värdekedjan inom frukt- och grönt, bageri, fiskeri och i privat- och offentlig konsumtion. I arbetspaket 5.4 testar vi ett utbildningskoncept för att minska matsvinnet i skolorna i samarbete med AIE (Österrike), Matomatik och Uppsala kommun.
Publikationer i urval
Sundin, N., Malefors, C., Danielsson, M., Hardiyanti, M., Persson Osowski, C., Eriksson, M., 2023. Investigating goal conflicts in menu planning in Swedish school catering on the pathway to sustainable development. Resources, Conservation and Recycling 190, 106822. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2022.106822
Sundin, N., Persson Osowski, C., Eriksson, M., Strid, I., 2022. Kan matdonationer minska matfattigdom och ge bra näring? nutritionsfakta.se Kunskapsportalen om mat och halsa. URL https://nutritionsfakta.se/2022/05/06/kan-matdonationer-minska-matfattigdom-och-ge-bra-naring/ (accessed 1.4.23).
Länkar
https://orcid.org/0000-0002-4295-1803
Publikationslista: