CV-sida

Anna Lundhagen

Anna Lundhagen
Ledar- och verksamhetsutveckling

Presentation

I mitt uppdrag bidrar jag till utveckling av kunskap, medarbetare och organisationer. Utöver mina forskningsområden har jag alltsedan doktorandtiden haft ett särskilt intresse för ledarskap samt universitetets styrning och utveckling. 

Det finns ingen perfekt organisationsform eller styrning. Inte heller en särskilt framgångsrik ledarstil. Men det finns organisationer som fyller sina syften olika väl och det finns aspekter av ledarskapet som mot- eller medverkar till en god, trygg och produktiv arbetsmiljö.

Som ledamot i SLU Holding, en del av universitetets innovationsstöd, sedan 2020 bidrar jag även till att utveckla dess uppdrag att stötta medarbetare och studenter i att omvandla idéer till nytta i samhället.

Under åren 2020-2024 ingick jag som vicerektor i universitetets högsta ledning med särskilt ansvar för universitetets samverkan med parter utanför akademin samt SLUs unika uppdrag Fortlöpande miljöanalys. SLUs kärnverksamheter bygger mycket på samverkan med framförallt aktörer inom de gröna och blå näringarna. Samverkansparter är även myndigheter såsom Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, HaV och Jordbruksverket. 

2014-2020 ledde jag tillsammans med kollegor en av SLUs största institutioner med ungefär 125 helårsanställda. Under perioden genomförde vi bland annat en organisationsförändring med målet att bättre nyttja medarbetarnas kompetens bedrev ett aktivt kulturarbete för att förbättra verksamhetens output.

Forskning

Anna Lundhagens forskningsintressen har framförallt varit inom populationsgenetik och evolutionär ekologi kopplat till naturvård, skadegörare och invasiva arter. Genom utveckling av molekylära metoder för att studera interaktioner mellan arter har Anna bidragit till att vi numera analyserar maginnehållet hos organismer och på så sätt bättre förstå vem som lever av vem. 

Samverkan

Verksamheter och människor utvecklas genom samverkan med våra avnämare, och vi når mycket längre tillsammans än varje del kan göra var för sig. På SLU samverkar vi med myndigheter, organisationer och företagare inom både jord- och skogsbrukssektorn och de som fokuserar på obrukade delen av miljön. Vi verkar brett både nationellt och internationellt.  

Bakgrund

Under drygt fyra år (2020-2024) ingick jag som vicerektor i universitetets högsta ledning med särskilt ansvar för universitetets samverkan med parter utanför akademin samt SLUs unika uppdrag Fortlöpande miljöanalys. 

2014-2020 ledde jag tillsammans med kollegor en av SLUs största institutioner, Institutionen för Ekologi, med ungefär 125 helårsanställda. Under perioden genomförde vi bland annat en organisationsförändring med målet att bättre nyttja medarbetarnas kompetens bedrev ett aktivt kulturarbete för att förbättra verksamhetens output.

Jag har en grundutbildning i biologi från Lunds och Uppsala universitet och det var i Uppsala jag disputerade 2002. Efter det rekryterades jag till SLU för att utveckla projekt där molekylära metoder kunde bryta ny väg. Ända sedan min doktorandtid har jag även haft olika förtroendeuppdrag och ansvarsområden med fokus på att utveckla verksamheter vid sidan av sin forskning och undervisning.

Anna Lundhagen blev docent i ekologi 2009. 


Kontaktinformation

Forskare FLK vid Personalavdelningen; Enheten för ledarutveckling
Telefon: +46 18672370, +46 703955780
Postadress:
Personalavdelningen, Box 7087
750 07 UPPSALA
Besöksadress: Almas allé 7, Uppsala