Fakta:
Nätverken syftar till att främja och stimulera samverkan mellan forskare vid SLU:s olika campus, fakulteter och institutioner, stärka SLU:s profil mot omvärlden och öka samarbetet mellan forskning och utbildning.
Båda nätverken leds av en kommitté bestående av två ledamöter från var och en av de inblandade fakulteterna. Ordförande i nätverken är Anneli Lundkvist (SLU Nätverk växtskydd) och Rodomiro Ortiz (SLU Nätverk växtförädling och avel).
SLU Nätverk växtförädling och avel
Här ses förädling av grödor, träd eller djur i vid bemärkelse och vi räknar in sortframställning, träduppfödning, boskapsuppfödning, fenotypning, utveckling av genetiska resurser, domesticering, teknikutveckling och studier av specifika mekanismer. Nätverket har ett världsomspännande partnerskap och är en fortsättning på den tidigare SLU Plattform växtförädling. Nu omfattar närverket dessutom djuravel.
SLU Nätverk växtskydd
SLU är ledande inom växtskyddsområdet och dominerar svensk forskning, samverkan och utbildning med mer än 200 forskare. Det är cirka 10 % av alla forskare vid SLU. Växtskyddsforskare samverkar aktivt med intressenter inom jord-, trädgårds- och skogsbruk.
Växtskydd handlar om att skydda växter från sjukdomar, skadedjur, väder, ogräs och invasiva arter. Ämnesområdet har stor ekonomisk betydelse för jord-, trädgårds- och skogsbrukssektorerna. Växtskydd omfattar växthälsa och forskning om åtgärder som bekämpar och hindrar skadegörare från attspridas samt forskning om ekosystemtjänster. Nätverket är en fortsättning på den tidigare Plattform växtskydd.
Läs mer om SLU Nätverk växtskydd.