Let’s Talk Science – ett forum för forskningsdiskussioner

Senast ändrad: 22 januari 2025

Pratar träd med varandra? Varför har vi lika mycket skogsskador trots färre älgar? Och kan biologisk mångfald mätas? Dessa frågor är några av många som har diskuterats vid S-fakulteten och Let’s Talk Science, ett initiativ för att uppmuntra vetenskapliga, gränsöverskridande samtal om komplexa forskningsfrågor.

Syftet med forumet är att forskare med olika perspektiv kan diskutera kniviga frågor öppet, snarare än att fastna i små, slutna diskussionsbubblor. Initiativet startade 2022 och har sedan blivit allt mer populärt. Hittills har nio seminarier genomförts, ofta med mellan 70 och 100 deltagare. Rekordet sattes när 130 personer från fyra orter samlades för att diskutera skogens tillväxt.

– Det senaste seminariet, som handlade om markkol i den svenska skogen, lockade 90 deltagare, säger Annika Mossing, kommunikatör vid S-fakulteten och som håller ihop det hela.

Publiken består huvudsakligen av anställda och studenter, men några deltagare kommer också från Skogsstyrelsen och emerituskretsen.

Forskarnas roll

Let’s Talk Science bygger på ett starkt engagemang från forskarna vid S-fakultetens olika institutioner. Forskarna hjälper till att formulera frågeställningar, deltar i paneler och fungerar som moderatorer. Ibland bjuds även externa forskare in, som när Justine Karst från University of Alberta diskuterade teorier om moderträd och ”wood wide web”.

– Det ger oss en möjlighet att se vilka vetenskapliga gränser våra kollegor driver framåt och påminner oss om den gemensamma logiska process vi alla använder för att skapa ny kunskap, säger Michael Gundale, professor i skogsvegetationsekologi.

Internt forum

– Initiativet föddes ur behovet att hantera den polarisering som finns kring skogsforskning. Att samlas och diskutera dessa frågor i ett internt forum har visat sig vara efterlängtat. För studenterna blir det dessutom en chans att se forskningens dynamik i realtid och få insikt i hur vetenskapliga diskussioner förs, säger Annika Mossing och fortsätter:

– Att universitetets forskare diskuterar data och tolkningar är centralt för en stark akademisk miljö. Kanske är det naivt, men jag tror att det stärker hela universitetet på sikt att verkligen ‘talk science’.

Också Jonatan Klaminder, professor i marklära konstaterar att det är viktigt med ett internt forum.

– Vi har en tendens att leta samarbetspartners i andra länder, men ofta kan svaret finnas hos en SLU-kollega på en annan ort.

Inför 2025

Ännu finns inga datum bokade för 2025. Dock råder det ingen brist på intressanta och komplexa ämnen att diskutera, och Annika Mossing välkomnar förslag.

Hittills har seminarierna huvudsakligen hållits i PO Bäckströms sal i Umeå, med uppkoppling till andra orter. Framöver planeras fysiska seminarier på Ultuna och i Alnarp, kanske i samarbete med andra fakulteter?

Text: Vanja Sandgren

Till Vårt SLU